Archiv článků
Pečená posvícenská husa, Chlupaté knedlíky – kluzáky z Českomoravské vysočiny
31.10.2014 10:06
Pečená posvícenská husa
Suroviny:
1 mladá husa o hmotnosti cca 3 kg
kmín
sůl
Postup:
Husu zevnitř i zvenku posolíme a posypeme kmínem. Podlijeme malým množstvím vody a ve vyhřáté troubě pečeme doměkka. Během pečení poléváme vypečenou šťávou a odebíráme vypečené sádlo.
Měkkou,...
Posvícenské tvarohové koláčky
23.10.2014 10:05
Suroviny:
Na těsto:
170 g polohrubé mouky
130 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
1 vejce
125 ml mléka
50 ml oleje
25 g droždí
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
kůra z dobře omytého citrónu
sůl
1 vejce na potření
Na polití:
70 g másla
2 lžíce rumu
Na tvarohovou nádivku:
300 g měkkého...
Šumajstr čili Šulimajs z jihu Moravy
16.10.2014 21:51
Suroviny:
300 g krup
200 g fazole2
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
5 kuliček pepře
200 g cibule
400 g škvarků
4 stroužky česneku
mletý pepř
sůl
2 lžíce vepřového sádla
Postup:
Fazole přes noc namočíme. Pak k nim přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř a uvaříme je....
Lepiduša - tradiční pokrm z Valašska
09.10.2014 07:52
Suroviny:
1 kg brambor
sůl
cca 300 g polohrubé nebo hrubé mouky
120 g másla
70 g moučkového cukru
150 g švestkových povidel
1 lžička mleté skořice
50 g mletého máku
Postup:
Nejprve rozmícháme povidla se skořicí, podle hustoty je můžeme naředit vodou a také umeleme...
Zapečené brambory s kapustou a uzeným masem
02.10.2014 10:50
Suroviny:
1kg ve slupce vařených brambor
500 g kapusty
250 g vařeného uzeného masa
2 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce sádla
mletý pepř, majoránka, sůl
1 lžíce sádla na vymazání pekáče
Na zalití:
2 dl sladké smetany
3 vejce
Na posypání:
120 g strouhaného sýra typu ementál
petrželka
Postup:...
Domácí kysané zelí a Couračka
26.09.2014 14:55
Suroviny:
25 kg hlávkového zelí
250 g soli
15 g kmínu
1 kg cibule
Postup:
Očištěné hlávky zelí rozkrájíme na čtvrtky, vyřízneme košťály a nakrouháme. Přidáme na plátky nakrájenou cibuli, osolíme, okmínujeme, promícháme a řádně promačkáme či našlapeme. Takto připravené zelí napěchujeme do čistě...
Masové plátky s pórkovou krustou
18.09.2014 21:54
Suroviny:
4 plátky masa po cca 120 g (libové vepřové, krůtí nebo kuřecí)
1 malý pórek
špetka mletého pepře
1 žloutek
1 polévková lžíce plnotučné hořčice
1 polévková lžíce másla
1 polévková lžíce hladké mouky
sůl
olej na opékání
Postup:
Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme....
Kuřecí špízy se sýrem
10.09.2014 23:02
Suroviny:
250 g kuřecích prsou
250 g ementálu nebo sýra podobného typu
50 g anglické slaniny
kořenící směs gurmán nebo jiné oblíbené koření nebo bylinky
sůl
Na obalení:
hladká mouka, vejce, strouhanka, sezam
Na smažení:
olej
Postup:
Maso a sýr nakrájíme na kostky o velikosti...
Gratinované plněné žampiony
04.09.2014 09:55
Suroviny:
12 středně velkých čerstvých žampiónů
½ l masového vývaru (možno připravit z kostky)
100 g šunky (libové vařené uzené maso)
1 jarní cibulka
1 vejce
1 lžíce másla
petrželka
mletý pepř
sůl
300 ml kysané smetany
150 g tvrdého sýra
Postup:
Z očištěných žampiónů odkrojíme třeň....
Kuřecí prsíčka na balkánský způsob
28.08.2014 20:34
Suroviny:
500 g kuřecích prsíček
1 cibule
1 lžíce oleje
1 lžíce hladké mouky
50 g rajčatového protlaku
2 lžíce plnotučné hořčice
worcesterská omáčka
mletý pepř
sůl
Postup:
Kuřecí prsíčka otřeme vlhkým ubrouskem, naklepeme je, osolíme, opepříme a poprášíme moukou....
Záznamy: 491 - 500 ze 725