Archiv článků

Pečená posvícenská husa, Chlupaté knedlíky – kluzáky z Českomoravské vysočiny

31.10.2014 10:06
Pečená posvícenská husa   Suroviny: 1 mladá husa o hmotnosti cca 3 kg kmín sůl   Postup: Husu zevnitř i zvenku posolíme a posypeme kmínem. Podlijeme malým množstvím vody a ve vyhřáté troubě pečeme doměkka. Během pečení poléváme vypečenou šťávou a odebíráme vypečené sádlo.   Měkkou,...

Posvícenské tvarohové koláčky

23.10.2014 10:05
Suroviny: Na těsto: 170 g polohrubé mouky 130 g hladké mouky 50 g moučkového cukru 1 vejce 125 ml mléka 50 ml oleje 25 g droždí špetka nastrouhaného muškátového oříšku kůra z dobře omytého citrónu sůl 1 vejce na potření Na polití: 70 g másla 2 lžíce rumu Na tvarohovou nádivku: 300 g měkkého...

Šumajstr čili Šulimajs z jihu Moravy

16.10.2014 21:51
Suroviny: 300 g krup 200 g fazole2 2 bobkové listy 3 kuličky nového koření 5 kuliček pepře 200 g cibule 400 g škvarků 4 stroužky česneku mletý pepř sůl 2 lžíce vepřového sádla   Postup: Fazole přes noc namočíme. Pak k nim přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř a uvaříme je....

Lepiduša - tradiční pokrm z Valašska

09.10.2014 07:52
Suroviny:   1 kg brambor sůl cca 300 g polohrubé nebo hrubé mouky 120 g másla 70 g moučkového cukru 150 g švestkových povidel 1 lžička mleté skořice 50 g mletého máku   Postup:   Nejprve rozmícháme povidla se skořicí, podle hustoty je můžeme naředit vodou a také umeleme...

Zapečené brambory s kapustou a uzeným masem

02.10.2014 10:50
Suroviny: 1kg ve slupce vařených brambor 500 g kapusty 250 g vařeného uzeného masa 2 cibule 2 stroužky česneku 2 lžíce sádla mletý pepř, majoránka, sůl 1 lžíce sádla na vymazání pekáče Na zalití: 2 dl sladké smetany 3 vejce Na posypání: 120 g strouhaného sýra typu ementál petrželka Postup:...

Domácí kysané zelí a Couračka

26.09.2014 14:55
Suroviny: 25 kg hlávkového zelí 250 g soli 15 g kmínu 1 kg cibule Postup: Očištěné hlávky zelí rozkrájíme na čtvrtky, vyřízneme košťály a nakrouháme. Přidáme na plátky nakrájenou cibuli, osolíme, okmínujeme, promícháme a řádně promačkáme či našlapeme. Takto připravené zelí napěchujeme do čistě...

Masové plátky s pórkovou krustou

18.09.2014 21:54
Suroviny:   4 plátky masa po cca 120 g (libové vepřové, krůtí nebo kuřecí) 1 malý pórek špetka mletého pepře 1 žloutek 1 polévková lžíce plnotučné hořčice 1 polévková lžíce másla 1 polévková lžíce hladké mouky sůl olej na opékání   Postup:   Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme....

Kuřecí špízy se sýrem

10.09.2014 23:02
Suroviny:   250 g kuřecích prsou 250 g ementálu nebo sýra podobného typu 50 g anglické slaniny kořenící směs gurmán nebo jiné oblíbené koření nebo bylinky sůl Na obalení: hladká mouka, vejce, strouhanka, sezam Na smažení: olej   Postup:   Maso a sýr nakrájíme na kostky o velikosti...

Gratinované plněné žampiony

04.09.2014 09:55
Suroviny: 12 středně velkých čerstvých žampiónů ½ l masového vývaru (možno připravit z kostky) 100 g šunky (libové vařené uzené maso) 1 jarní cibulka 1 vejce 1 lžíce másla petrželka mletý pepř sůl 300 ml kysané smetany 150 g tvrdého sýra   Postup: Z očištěných žampiónů odkrojíme třeň....

Kuřecí prsíčka na balkánský způsob

28.08.2014 20:34
Suroviny:   500 g kuřecích prsíček 1 cibule 1 lžíce oleje 1 lžíce hladké mouky 50 g rajčatového protlaku 2 lžíce plnotučné hořčice worcesterská omáčka  mletý pepř  sůl   Postup:   Kuřecí prsíčka otřeme vlhkým ubrouskem, naklepeme je, osolíme, opepříme a poprášíme moukou....
Záznamy: 491 - 500 ze 725
<< 48 | 49 | 50 | 51 | 52 >>