Lepiduša - tradiční pokrm z Valašska

09.10.2014 07:52

Suroviny:

 

1 kg brambor

sůl

cca 300 g polohrubé nebo hrubé mouky

120 g másla

70 g moučkového cukru

150 g švestkových povidel

1 lžička mleté skořice

50 g mletého máku

 

Postup:

 

Nejprve rozmícháme povidla se skořicí, podle hustoty je můžeme naředit vodou a také umeleme mák.

Oškrábané a omyté brambory nakrájíme na kostky a v osolené vodě je uvaříme doměkka. Slijeme z nich vodu, ještě horké zasypeme moukou a rozšťoucháme je. Vařečkou rozmícháme na hladkou, nepříliš tuhou hmotu. Proto mouku raději přisypáváme, abychom jí nedávali zbytečně mnoho. Množství mouky závisí na typu brambor.

Část této hmoty rozestřeme na mělké talíře, pomažeme rozmíchanými povidly a pokapeme rozehřátým máslem. Na povidla namažeme opět bramborovou hmotu, bohatě posypeme mletým mákem a cukrem a nakonec polijeme rozehřátým máslem. Typické valašské jídlo, velmi chutné a oblíbené nejen u dětí, ale i u dospělých.

 

Celková doba přípravy 45 minut

4 porce