Archiv článků
Malinový pohár se zmrzlinou
26.06.2014 10:35
Suroviny:
300 g malin (čerstvých nebo mražených)
6 plátků želatiny (10 g)
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
500 ml šlehačky
vanilková zmrzlina
Postup:
Plátky želatiny namočíme do vody.
Maliny smícháme s vanilkovým i moučkovým cukrem a přes...
Drn z Podkrkonoší (kapustové placky)
19.06.2014 16:22
Suroviny:
300 g kapusty
150 g hrubé mouky
3 vejce
5 cl mléka
3 stroužky česneku
mletý pepř
sůl
sádlo na smažení
Postup:
Kapustu uvaříme v osolené vodě. Necháme ji na sítu okapat a pak ji nasekáme nadrobno.
Z vajec, mouky a...
Tvarohový nákyp s třešněmi
12.06.2014 16:19
Suroviny:
300 g vyzrálých třešní
3 vejce
400 g měkkého tvarohu
4 polévkové lžíce pískového cukru
3 housky nebo rohlíky
100 ml mléka – 1 malá sklenička
špetka soli
Postup:
Nejprve nakrájíme rohlíky na drobné kostičky a přelijeme je mlékem. Osolíme, promícháme a...
Těstoviny se zeleninovou omáčkou
05.06.2014 12:32
Suroviny:
500 g těstovin
2 menší cukety
1 cibule
3 lžíce oleje
2 čerstvé papriky
2 velká masitá rajčata
1 kostka masoxu
3 stroužky česneku (podle chuti může být i více)
mletý pepř
čerstvý tymián (event. sušený)
sůl
na posypání nastrouhaný tvrdý sýr
petrželka
4 – 6 plátků šunky na...
Špenátový salát
29.05.2014 23:22
Suroviny:
300 g čerstvého špenátu
1 – 2 čerstvé hrušky
1 jarní cibulka s natí
čerstvé bylinky – bazalka nebo tymián
1 citrón
hrst ořechových jader (vlašské ořechy, lískové oříšky, mandle, piniové ořechy, kešu,…)
1 PL olivového oleje
sůl
Postup:
Špenát zbavíme všech...
Těstoviny se zelím a pórkový salát s jablky
22.05.2014 20:09
Suroviny:
400 g těstovin
1 lžíce olivového oleje
400 g bílého hlávkového zelí
250 g slaniny
1 cibule
1 lžíce oleje
kmín, mletý pepř, sůl
Postup:
Očištěné zelí nakrájíme na nudličky, oloupanou cibuli najemno a slaninu na kostičky cca...
Roláda se žampióny
15.05.2014 21:42
Suroviny:
Na těsto:
5 PL hladké nebo polohrubé mouky
4 dl mléka
5 vajec
sůl
Na nádivku:
350 g žampionů
1 lžíce másla
15 g sušených hub předem namočených
1 – 2 PL strouhanky
2 vejce
1 – 2 stroužky česneku
1 PL hořčice
1dl kysané smetany
mletý pepř, sůl
trochu vegety nebo podobného...
Výborná bábovka
08.05.2014 16:30
Suroviny:
6 vajec
250 g moučkového cukru
250 g másla
100 g jader vlašských ořechů
50 g strouhané hořké čokolády
1 prášek do pečiva
250 ml sladké 30% smetany
300 g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
citrónová kůra
sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Změklé máslo...
Uzené maso se šafránovou omáčkou (oblíbené jídlo Antonína Dvořáka)
30.04.2014 20:10
Suroviny:
500 g uzené krkovice bez kosti
1 menší cibule
50 g másla
40 g hladké mouky
½ KL sušeného šafránu
½ l vývaru z uzeného masa
200 ml sladké smetany ke šlehání
2 stroužky česneku nebo cukr a citrónová šťáva na ochucení
sůl
Postup:
Uzené maso uvaříme, měkké vyjmeme,...
Zadělávané kedlubny
24.04.2014 20:27
Suroviny:
2 větší kedlubny
1 středně velká cibule
1 PL másla
mletý pepř
1 KL kmínu
sůl
máslová jíška na zahuštění
vývar na podlití (možnost přípravy i z kostky)
petrželka
Postup:
Mladé listy z kedlubnů otrháme, spaříme vařící vodou a najemno nakrájíme. Kedlubny...
Záznamy: 511 - 520 ze 727