Domácí kysané zelí a Couračka
Suroviny:
25 kg hlávkového zelí
250 g soli
15 g kmínu
1 kg cibule
Postup:
Očištěné hlávky zelí rozkrájíme na čtvrtky, vyřízneme košťály a nakrouháme. Přidáme na plátky nakrájenou cibuli, osolíme, okmínujeme, promícháme a řádně promačkáme či našlapeme. Takto připravené zelí napěchujeme do čistě umytých sklenic, zelí dáme asi 3 cm pod okraj. Zavíčkujeme a necháme 3 dny při pokojové teplotě kvasit. Potom sklenice otřeme, protože z nich často vytéká při kvasném procesu šťáva, a uložíme je do chladu. Takto připravené zelí můžeme již za týden konzumovat.
Poznámka: Nesterilizujeme!!!
Couračka (zelná polévka se smetanou)
Suroviny:
1 ½ l vody
500 g brambor
300 g kysaného zelí
3 zrnka pepře, 3 zrnka nového koření
1 bobkový list, sůl
70 g slaniny
1 klobása
200 ml sladké smetany
2 lžíce hladké mouky
Postup:
Zelí překrájíme na drobnější kousky, vložíme do nádoby, zalijeme vodou, přidáme sůl a koření a oloupané, omyté a na kostky nakrájené brambory a vaříme 15–30 min. Potom do polévky přidáme rozpálenou, na nudličky nakrájenou slaninu a na kolečka nakrájenou klobásu. Na závěr zahustíme polévku smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku. Krátce povaříme.
Celková doba přípravy cca 45 minut
6 porcí