Domácí kysané zelí a Couračka

26.09.2014 14:55

Suroviny:

25 kg hlávkového zelí

250 g soli

15 g kmínu

1 kg cibule

Postup:

Očištěné hlávky zelí rozkrájíme na čtvrtky, vyřízneme košťály a nakrouháme. Přidáme na plátky nakrájenou cibuli, osolíme, okmínujeme, promícháme a řádně promačkáme či našlapeme. Takto připravené zelí napěchujeme do čistě umytých sklenic, zelí dáme asi 3 cm pod okraj. Zavíčkujeme a necháme 3 dny při pokojové teplotě kvasit. Potom sklenice otřeme, protože z nich často vytéká při kvasném procesu šťáva, a uložíme je do chladu. Takto připravené zelí můžeme již za týden konzumovat.

Poznámka: Nesterilizujeme!!!

 

 

Couračka (zelná polévka se smetanou)

 

Suroviny:

1 ½ l vody

500 g brambor

300 g kysaného zelí

3 zrnka pepře, 3 zrnka nového koření

1 bobkový list, sůl

70 g slaniny

1 klobása

200 ml sladké smetany

2 lžíce hladké mouky

 

Postup:

 

Zelí překrájíme na drobnější kousky, vložíme do nádoby, zalijeme vodou, přidáme sůl a koření a oloupané, omyté a na kostky nakrájené brambory a vaříme 15–30 min. Potom do polévky přidáme rozpálenou, na nudličky nakrájenou slaninu a na kolečka nakrájenou klobásu. Na závěr zahustíme polévku smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku. Krátce povaříme.

 

Celková doba přípravy cca 45 minut

6 porcí