Posvícenské tvarohové koláčky
Suroviny:
Na těsto:
170 g polohrubé mouky
130 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
1 vejce
125 ml mléka
50 ml oleje
25 g droždí
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
kůra z dobře omytého citrónu
sůl
1 vejce na potření
Na polití:
70 g másla
2 lžíce rumu
Na tvarohovou nádivku:
300 g měkkého tvarohu
70 g moučkového cukru
1 vanilinový cukr
2 žloutky
Na ozdobení:
50 g rozinek
Postup:
Z droždí, lžičky cukru, trochy mouky a několika lžic vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek a ostatní suroviny. Dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto, které se nechytá mísy ani vařečky. Povrch poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme zkynout. Vykynuté těsto dáme na moukou poprášený vál a rozdělíme je na dílky těžké asi 10 g. Z každého kousku těsta uděláme dlaní kuličku, položíme na plech, vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 10 minut kynout. Potom střed těstových kuliček stlačíme buď tvořítkem na koláčky nebo dnem menší skleničky či jen prsty. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem, střed naplníme tvarohovou nádivkou a ozdobíme rozinkami. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při 170°C cca 15 minut. Upečené, ještě horké koláčky potřeme rozpáleným máslem, do kterého jsme vmíchali rum a bohatě pocukrujeme.
Příprava tvarohové nádivky: Utřeme žloutky s cukrem a postupně vmícháme tvaroh. Nakonec přidáme vanilinový cukr.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny, 50 – 60 koláčků