Zapečené brambory s kapustou a uzeným masem
Suroviny:
1kg ve slupce vařených brambor
500 g kapusty
250 g vařeného uzeného masa
2 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce sádla
mletý pepř, majoránka, sůl
1 lžíce sádla na vymazání pekáče
Na zalití:
2 dl sladké smetany
3 vejce
Na posypání:
120 g strouhaného sýra typu ementál
petrželka
Postup:
Očištěnou kapustu vložíme do vroucí osolené vody a povaříme cca 5 minut. Na sítu ji necháme okapat a potom ji nakrájíme na nudličky. Uvařené a prochladlé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky silné cca 4 mm. Cibuli nakrájíme, uzené maso nakrájíme na jemné hranolky, česnek na plátky. Zapékací mísu nebo pekáč vymastíme sádlem.
Na sádle zpěníme cibulku, přidáme nakrájené uzené maso a plátky česneku. Vše krátce orestujeme. K masu přidáme kapustu, podle chuti osolíme, okořeníme majoránkou, promícháme a pod poklicí dusíme cca 5 minut. Podle potřeby je možné podlít trochou vody.
Na dno sádlem vymazaného pekáče nebo zapékací mísy naskládáme plátky vařených brambor, které osolíme a opepříme. Na brambory rozestřeme ½ kapustové hmoty s masem, na ni opět naskládáme plátky brambor, které zase osolíme a opepříme. Na brambory opět rozetřeme masovo-kapustovou směs a poslední vrstvou budou plátky osolených a opepřených brambor. Pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce a povrch posypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C cca 30 – 40 minut do zlatavého zabarvení.
Hotový pokrm posypeme nakrájenou petrželkou a podáváme se saláty z čerstvé zeleniny.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny, 6 porcí