Zapečené brambory s kapustou a uzeným masem

02.10.2014 10:50

Suroviny:

1kg ve slupce vařených brambor

500 g kapusty

250 g vařeného uzeného masa

2 cibule

2 stroužky česneku

2 lžíce sádla

mletý pepř, majoránka, sůl

1 lžíce sádla na vymazání pekáče

Na zalití:

2 dl sladké smetany

3 vejce

Na posypání:

120 g strouhaného sýra typu ementál

petrželka

Postup:

Očištěnou kapustu vložíme do vroucí osolené vody a povaříme cca 5 minut.  Na sítu ji necháme okapat a potom ji nakrájíme na nudličky. Uvařené a prochladlé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky silné cca 4 mm. Cibuli nakrájíme, uzené maso nakrájíme na jemné hranolky, česnek na plátky. Zapékací mísu nebo pekáč vymastíme sádlem.

Na sádle zpěníme cibulku, přidáme nakrájené uzené maso a plátky česneku. Vše krátce orestujeme. K masu přidáme kapustu, podle chuti osolíme, okořeníme majoránkou, promícháme a pod poklicí dusíme cca 5 minut. Podle potřeby je možné podlít trochou vody.

Na dno sádlem vymazaného pekáče nebo zapékací mísy naskládáme plátky vařených brambor, které osolíme a opepříme. Na brambory rozestřeme ½  kapustové hmoty s masem, na ni opět naskládáme plátky brambor, které zase osolíme a opepříme. Na brambory opět rozetřeme masovo-kapustovou směs a poslední vrstvou budou plátky osolených a opepřených brambor. Pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce a povrch posypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C cca 30 – 40 minut do zlatavého zabarvení.

Hotový pokrm posypeme nakrájenou petrželkou a podáváme se saláty z čerstvé zeleniny.

Celková doba přípravy cca 2 hodiny, 6 porcí