Pečená posvícenská husa, Chlupaté knedlíky – kluzáky z Českomoravské vysočiny
Pečená posvícenská husa
Suroviny:
1 mladá husa o hmotnosti cca 3 kg
kmín
sůl
Postup:
Husu zevnitř i zvenku posolíme a posypeme kmínem. Podlijeme malým množstvím vody a ve vyhřáté troubě pečeme doměkka. Během pečení poléváme vypečenou šťávou a odebíráme vypečené sádlo.
Měkkou, do zlatova upečenou husu, necháme chvíli „vydýchat“, pak ji naporcujeme a podáváme.
Vhodná příloha: dušené kysané zelí, hlávkové zelí, bramborové knedlíky, chlupaté knedlíky, kynuté knedlíky žemlové, … na zapití žejdlík piva
Chlupaté knedlíky – kluzáky z Českomoravské vysočiny
Suroviny:
750 g brambor
250 g hrubé mouky
1 vejce
sůl
sádlo nebo máslo na omaštění
Postup:
Oškrábané brambory najemno nastrouháme a slijeme z nich vodu. Nastrouhané brambory osolíme, přidáme mouku, vejce a zamícháme. Vzniklé těsto by mělo být husté jako na noky. Polévkovou lžíci namočenou v horké vodě vykrajujeme kousky těsta, které zavaříme do vroucí osolené vody. Pomalým varem vaříme cca 10 minut. Uvařené kluzáky vyjmeme děrovanou naběračkou a omastíme je sádlem nebo máslem. Můžeme je podávat také přelité na kostičky nakrájenou rozpálenou slaninou nebo u posypané usmaženou cibulkou.
Spolu s dušeným kysaným zelím jsou vhodnou přílohou k pečeným masům, k pečené huse či kachně.
Celková doba přípravy 50 minut
2 – 4 porce