Pečená posvícenská husa, Chlupaté knedlíky – kluzáky z Českomoravské vysočiny

31.10.2014 10:06

Pečená posvícenská husa

 

Suroviny:

1 mladá husa o hmotnosti cca 3 kg

kmín

sůl

 

Postup:

Husu zevnitř i zvenku posolíme a posypeme kmínem. Podlijeme malým množstvím vody a ve vyhřáté troubě pečeme doměkka. Během pečení poléváme vypečenou šťávou a odebíráme vypečené sádlo.

 

Měkkou, do zlatova upečenou husu, necháme chvíli „vydýchat“, pak ji naporcujeme a podáváme.

 

Vhodná příloha: dušené kysané zelí, hlávkové zelí, bramborové knedlíky, chlupaté knedlíky, kynuté knedlíky žemlové, … na zapití žejdlík piva

 

 

Chlupaté knedlíky – kluzáky z Českomoravské vysočiny

 

Suroviny:

750 g brambor

250 g hrubé mouky

1 vejce

sůl

sádlo nebo máslo na omaštění

 

Postup:

Oškrábané brambory najemno nastrouháme a slijeme z nich vodu. Nastrouhané brambory osolíme, přidáme mouku, vejce a zamícháme. Vzniklé těsto by mělo být husté jako na noky. Polévkovou lžíci namočenou v horké vodě vykrajujeme kousky těsta, které zavaříme do vroucí osolené vody. Pomalým varem vaříme cca 10 minut. Uvařené kluzáky vyjmeme děrovanou naběračkou a omastíme je sádlem nebo máslem. Můžeme je podávat také přelité na kostičky nakrájenou rozpálenou slaninou nebo u posypané usmaženou cibulkou.

Spolu s dušeným kysaným zelím jsou vhodnou přílohou k pečeným masům, k pečené huse či kachně.

 

Celková doba přípravy 50 minut

2 – 4 porce