Gratinované plněné žampiony
Suroviny:
12 středně velkých čerstvých žampiónů
½ l masového vývaru (možno připravit z kostky)
100 g šunky (libové vařené uzené maso)
1 jarní cibulka
1 vejce
1 lžíce másla
petrželka
mletý pepř
sůl
300 ml kysané smetany
150 g tvrdého sýra
Postup:
Z očištěných žampiónů odkrojíme třeň. Kloboučky sloupneme, nožem nebo lžičkou trochu vydlabeme a 2 minuty je povaříme ve vývaru.
Cibulku i s natí, třeň a vydlabanou část hub najemno nakrájíme. V rendlíku rozpustíme máslo a zpěníme na něm cibulku. Přidáme nakrájené části hub a
5 minut podusíme. Pak odstavíme z tepelného zdroje. Osolíme, opepříme, přidáme najemno nakrájenou šunku nebo maso, syrové vejce, nakrájenou petrželku a promícháme. Touto směsí naplníme okapané kloboučky žampiónů. Na dno vymaštěné zapékací misky nebo pekáče naskládáme naplněné žampióny a přelijeme je smetanou, rozmíchanou s nastrouhaným tvrdým sýrem. Ve vyhřáté troubě zapékáme při 170°C cca 20 minut.
Příloha: vařené brambory, bramborová kaše, pečivo, čerstvá zelenina
Poznámka:
V případě, že máme k dispozici čerstvé hřibovité houby, můžeme je naplnit jako žampióny. Úspěch je též zaručen.
Pozor, konzumujeme jen takové houby, které dokonale známe!
Celková doba přípravy 50 minut
3 – 4 porce