Recepty z rádia
Smažené uzly
28.01.2016 18:16
Suroviny:
cca 350 g hladké mouky
1 lžíce moučkového cukru
5 žloutků
1 vejce
1 lžíce kysané smetany
1 lžíce rumu
na špičku nože soli
vanilkový a moučkový cukr na posypání
cca 500 ml oleje na smažení
Postup:
V misce promícháme žloutky, celé vejce, rum, smetanu a sůl. Přidáme mouku...
Pšeničné „rizoto“
14.01.2016 22:33
Suroviny:
250 g bulguru
1 lžíce sádla
1 cibule
2 barevné papriky
2 – 3 stroužky česneku
2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek nebo
2 lžičky sušených (petrželka, pažitka, libeček, tymián,…)
mletá paprika sladká i pálivá
100 g kysané smetany
sůl
250 g nakrájené šunky
Postup:
Bulgur...
Zdravá pomazánka
07.01.2016 22:46
Suroviny:
250 g měkkého tvarohu
100 g smetanového sýra typu Lučina nebo
100 g pomazánkového másla
2 vrchovaté polévkové lžíce nastrouhaného čerstvého křenu
kysaná smetana nebo bílý jogurt na zředění
sůl
1 granátové jablko
Postup:
V porcelánové misce smícháme tvaroh, sýr nebo pomazánkové...
Silvestrovský bůček
31.12.2015 13:32
Suroviny:
1 kg vepřového bůčku s kostmi
300 g kořené zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
1 – 2 feferonky
3 stroužky česneku
3 – 5 lžic vinného octa
5 jalovčinek
10 zrnek pepře
1 lžíce vegety nebo podobného koření
sůl
strouhaný křen
Postup:
Do nádoby nalijeme cca 2 l vody, přidáme...
Černý kuba
24.12.2015 20:48
Suroviny:
350 g krup nebo trhaných krupek
hrst sušených hub předem namočených
1 středně velká cibule
3 stroužky česneku
50 g husího nebo vepřového sádla
kmín
majoránka
mletý pepř
sůl
sádlo na vymazání nádoby
Postup:
Kroupy nebo krupky vypereme, spaříme vařící vodou a necháme okapat....
Štědrovečerní puding
17.12.2015 20:47
Suroviny:
2 vanilkové pudingy
500 ml mléka
2 x 250 ml šlehačky (celkem1/2 litru)
80 g cukru krupice (5 polévkových lžic)
rum nebo rumová esence
marmeláda, ořechy, rozinky, ovoce – všeho podle chuti a podle možností
1 balíček cukrářských piškotů
Postup:
Mléko nalijeme do většího kastrolu,...
Králík s černou omáčkou
10.12.2015 16:24
Suroviny:
1 ½ kg naporcovaného králičího masa
70 g uzené slaniny
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
vývar z králičích kostí a odřezků
150 g másla
1–2 citróny
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhaného perníku
2 lžíce švestkových povidel
divoké koření (bobkový list, nové...
Polévka s cizrnou
03.12.2015 22:06
Suroviny:
120 g cizrny
2 lžíce oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
10 cm pórku
1 čerstvá paprika
3 menší rajčata nebo 1 lžíce rajčatového protlaku
1 feferonka
1 bobkový list
2 lžičky mleté papriky
50 g máslové jíšky
1 ½ l zeleninového...
Celerové dukátky
26.11.2015 15:45
Suroviny:
300 g celeru
100 g nastrouhaného uzeného sýru
2 – 3 vejce
150 g uzeniny nebo zbytků vařeného či pečeného masa
strouhanka na zahuštění a obalení
petrželka, pažitka nebo jiné bylinky
mletý pepř
sůl
sádlo nebo olej na smažení
Postup:
Nejprve velmi krátce, cca 3 minuty, povaříme...
Kotlety na kmíně
19.11.2015 20:32
Suroviny:
4 kotlety s kostí po cca 150 - 170 g
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce sádla
2 cibule
1 lžička kmínu
250 ml vývaru (může být i z kostky)
mletý pepř
sůl
Postup:
Kotlety otřeme vlhkým hadříkem, naklepeme, po stranách dvakrát nařízneme, aby se při opékání nekroutily, a do...
Záznamy: 421 - 430 ze 697