Smažené uzly

28.01.2016 18:16

Suroviny:

cca 350 g hladké mouky

1 lžíce moučkového cukru

5 žloutků

1 vejce

1 lžíce kysané smetany

1 lžíce rumu

na špičku nože soli

 

vanilkový a moučkový cukr na posypání

cca 500 ml oleje na smažení

 

Postup:

V misce promícháme žloutky, celé vejce, rum, smetanu a sůl. Přidáme mouku a vypracujeme těsto, které dobře prohněteme. Rozdělíme ho na dvě poloviny, z každé vytvoříme bochánek, který potřeme olejem a pod utěrkou necháme při pokojové teplotě 30 minut odpočinout. Pak ho na pomoučeném vále vyválíme na stéblo silně, propícháme vidličkou a ostrým nožem nebo rádýlkem nakrájíme na pruhy cca 3x10 cm, ze kterých utvoříme malé uzly. Smažíme v rozpáleném oleji. Jakmile získají zlatavou barvu, snížíme teplotu a uzly obrátíme.

Hotové vyjmeme děrovanou lžící, necháme okapat a poté rozložíme na kuchyňský papír. Pocukrujeme je směsí vanilkového a moučkového cukru. Podáváme teplé, ale i studené chutnají báječně.

Poznámka: těsto má mít konzistence jako těsto na nudle. Množství mouky v receptuře je přibližné, záleží na velikosti vajec. 

 

Celková doba přípravy cca 1 ½  -  2 hodiny

90 - 100 ks

 

 

Uzly jsou obměnou božích milostí, jsou známy již z doby před Rakousko – Uherskem. Spolu s koblihami jsou typickým masopustním pečivem. Na koblihy jsme si v této rubrice již řekli několik receptů, nyní můžeme vyzkoušet toto pečivo. Přesto se v této době o koblihách, tomu vznešenému kousku těsta zmíním, neboť k masopustu patří.

O vzniku koblih a o tom, jak se dostaly do módy, se vypráví mnoho různých historek. To prý kdysi žila ve Vídni vdova po pekaři, jakási paní Krapfová, která jednou neměla včas a dobře upečený chléb. Zlostně hodilas kus syrového těsta do hrnce, kde byl rozpálený olej, a kobliha byla na světě. Podle ní nese v němčině také svoje jméno, neboť se německy koblihám říká Krapfen.

Podle jiné historky francouzská královna Marie Antoinetta povýšila koblihu, do „šlechtického stavu“ hned poté, když se s tímto sladkým pokušením setkala u vesnického pekaře po rozpustilé masopustní zábavě, které se inkognito zúčastnila.