Smažené uzly
Suroviny:
cca 350 g hladké mouky
1 lžíce moučkového cukru
5 žloutků
1 vejce
1 lžíce kysané smetany
1 lžíce rumu
na špičku nože soli
vanilkový a moučkový cukr na posypání
cca 500 ml oleje na smažení
Postup:
V misce promícháme žloutky, celé vejce, rum, smetanu a sůl. Přidáme mouku a vypracujeme těsto, které dobře prohněteme. Rozdělíme ho na dvě poloviny, z každé vytvoříme bochánek, který potřeme olejem a pod utěrkou necháme při pokojové teplotě 30 minut odpočinout. Pak ho na pomoučeném vále vyválíme na stéblo silně, propícháme vidličkou a ostrým nožem nebo rádýlkem nakrájíme na pruhy cca 3x10 cm, ze kterých utvoříme malé uzly. Smažíme v rozpáleném oleji. Jakmile získají zlatavou barvu, snížíme teplotu a uzly obrátíme.
Hotové vyjmeme děrovanou lžící, necháme okapat a poté rozložíme na kuchyňský papír. Pocukrujeme je směsí vanilkového a moučkového cukru. Podáváme teplé, ale i studené chutnají báječně.
Poznámka: těsto má mít konzistence jako těsto na nudle. Množství mouky v receptuře je přibližné, záleží na velikosti vajec.
Celková doba přípravy cca 1 ½ - 2 hodiny
90 - 100 ks
Uzly jsou obměnou božích milostí, jsou známy již z doby před Rakousko – Uherskem. Spolu s koblihami jsou typickým masopustním pečivem. Na koblihy jsme si v této rubrice již řekli několik receptů, nyní můžeme vyzkoušet toto pečivo. Přesto se v této době o koblihách, tomu vznešenému kousku těsta zmíním, neboť k masopustu patří.
O vzniku koblih a o tom, jak se dostaly do módy, se vypráví mnoho různých historek. To prý kdysi žila ve Vídni vdova po pekaři, jakási paní Krapfová, která jednou neměla včas a dobře upečený chléb. Zlostně hodilas kus syrového těsta do hrnce, kde byl rozpálený olej, a kobliha byla na světě. Podle ní nese v němčině také svoje jméno, neboť se německy koblihám říká Krapfen.
Podle jiné historky francouzská královna Marie Antoinetta povýšila koblihu, do „šlechtického stavu“ hned poté, když se s tímto sladkým pokušením setkala u vesnického pekaře po rozpustilé masopustní zábavě, které se inkognito zúčastnila.