Polévka s cizrnou
Suroviny:
120 g cizrny
2 lžíce oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
10 cm pórku
1 čerstvá paprika
3 menší rajčata nebo 1 lžíce rajčatového protlaku
1 feferonka
1 bobkový list
2 lžičky mleté papriky
50 g máslové jíšky
1 ½ l zeleninového vývaru
petrželka
sůl
Postup:
Přebranou cizrnu vypereme a přes noc necháme nabobtnat v dostatečném množství vody. Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený 1 stroužek česneku a na nudličky nakrájenou očištěnou kořenovou zeleninu a pórek. Chvilku podusíme, poté přidáme namočenou scezenou cizrnu, mletou papriku, feferonku, bobkový list, zalijeme vývarem a vaříme asi 25 minut. Pak přidáme na tenké nudličky nakrájenou očištěnou papriku a oloupaná nakrájená rajčata nebo rajský protlak. Vaříme ještě asi 10 minut. Když je cizrna i zelenina měkká, polévku zahustíme jíškou a chvíli povaříme. Nakonec ochutíme prolisovaným zbylým česnekem a osolíme. Nezapomeneme na petrželku. Podáváme jako vydatnou polévku, doplníme-li ji dobrým chlebem, postačí jako samostatný oběd.
Poznámka: K přípravě můžeme použít cizrnu v konzervě. Tím si velice usnadníme práci a doba přípravy se značně zkrátí.
Polévku můžeme vylepšit přidáním párku nebo jiné vhodné uzeniny.
Celková doba přípravy 1 hodina (bez doby potřebné na namáčení cizrny)
4 – 6 porcí
Cizrna patří k luštěninám, pěstuje se více jak 7500 let. Obsahuje vitamíny B6, B12 a kyselinu listovou. Co se týká minerálů, za zmínku stojí především železo, kterého obsahuje 3x více než je v mase, dále fosfor, hořčík, draslík, vápník a zinek. Dalo by se říci, že je cizrna téměř plnohodnotná surovina, která má správný poměr živin. Konzumace cizrny je vhodná při snižování cholesterolu v krvi a má také velice dobrý vliv na nervovou soustavu. Tato luštěnina je také velmi vhodná pro těhotné ženy, protože obsahuje kyselinu listovou, která chrání plod před vrozenými nervovými chorobami.
Zdroj: kniha Encyklopedie léčivých potravin.