Polévka s cizrnou

03.12.2015 22:06

Suroviny:

120 g cizrny

2 lžíce oleje

1 cibule

2 stroužky česneku

150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

10 cm pórku

1 čerstvá paprika

3 menší rajčata nebo 1 lžíce rajčatového protlaku

1 feferonka

1 bobkový list

2 lžičky mleté papriky

50 g máslové jíšky

1 ½  l zeleninového vývaru

petrželka

sůl

 

Postup:

Přebranou cizrnu vypereme a přes noc necháme nabobtnat v dostatečném množství vody. Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený 1 stroužek česneku a na nudličky nakrájenou očištěnou kořenovou zeleninu a pórek. Chvilku podusíme, poté přidáme namočenou scezenou cizrnu, mletou papriku, feferonku, bobkový list, zalijeme vývarem a vaříme asi 25 minut. Pak přidáme na tenké nudličky nakrájenou očištěnou papriku a oloupaná nakrájená rajčata nebo rajský protlak. Vaříme ještě asi 10 minut. Když je cizrna i zelenina měkká, polévku zahustíme jíškou a chvíli povaříme. Nakonec ochutíme prolisovaným zbylým česnekem a osolíme. Nezapomeneme na petrželku. Podáváme jako vydatnou polévku, doplníme-li ji dobrým chlebem, postačí jako samostatný oběd.

Poznámka: K přípravě můžeme použít cizrnu v konzervě. Tím si velice usnadníme práci a doba přípravy se značně zkrátí.

Polévku můžeme vylepšit přidáním párku nebo jiné vhodné uzeniny.

 

Celková doba přípravy 1 hodina (bez doby potřebné na namáčení cizrny)

4 – 6 porcí

 

Cizrna patří k luštěninám, pěstuje se více jak 7500 let.  Obsahuje vitamíny B6, B12 a kyselinu listovou. Co se týká minerálů, za zmínku stojí především železo, kterého obsahuje 3x více než je v mase, dále fosfor, hořčík, draslík, vápník a zinek. Dalo by se říci, že je cizrna téměř plnohodnotná surovina, která má správný poměr živin. Konzumace cizrny je vhodná při snižování cholesterolu v krvi a má také velice dobrý vliv na nervovou soustavu. Tato luštěnina je také velmi vhodná pro těhotné ženy, protože obsahuje kyselinu listovou, která chrání plod před vrozenými nervovými chorobami.

Zdroj: kniha Encyklopedie léčivých potravin.