Štědrovečerní puding
Suroviny:
2 vanilkové pudingy
500 ml mléka
2 x 250 ml šlehačky (celkem1/2 litru)
80 g cukru krupice (5 polévkových lžic)
rum nebo rumová esence
marmeláda, ořechy, rozinky, ovoce – všeho podle chuti a podle možností
1 balíček cukrářských piškotů
Postup:
Mléko nalijeme do většího kastrolu, přidáme cukr a přivedeme k varu. Do 250 ml šlehačky rozkvedláme pudingy. Tuto směs vlijeme za stálého míchání do vroucího mléka. Na mírném ohni povaříme 1 – 2 minuty, celou dobu varu mícháme, pěkně ode dna, aby se puding nepřipálil. Potom stáhneme z ohně, vmícháme rum nebo rumovou esenci a necháme vychladnout. Aby se nevytvořil na povrchu škraloup, kastrol přiklopíme poklicí nebo překryjeme mikrotenovou fólií. Když je puding úplně studený, opatrně do něho vmícháme dotuha ušlehanou druhou šlehačku. Ještě před tím je dobré puding dobře promíchat nebo našlehat metlou.
Do velké mísy naskládáme podle vlastní fantazie piškoty slepené marmeládou, rozinky, ořechy, zalijeme pudingem a takto pokračujte, až všechny suroviny vypotřebujete. Poslední vrstva musí být puding. Povrch ozdobíme ovocem a v chladu necháme dobře proležet.
Celková doba přípravy cca 20 minut
4 porce
Tahle „heboučká“ dobrota se u nás podávala na závěr štědrovečerní večeře v době, když jsem byla ještě malá holka. Tento zvyk jsem si osvojila a přenesla i do své domácnosti. Bez božského pudingu nebo také božského jídla, jak mu někdy říkáme, si nedovedu vánoční svátky představit. Bude to také asi tím, že se mi vždy vybaví časy mého dětství. V duchu vidím laskavou, milovanou a milující maminku, cítím vůni vánočky, kapajícího vosku, smoly vánočního stromečku, … to jsem se nějak rozněžnila. Zkrátka a dobře, tento puding je opravdu božský.