Černý kuba

24.12.2015 20:48

Suroviny:

350 g krup nebo trhaných krupek

hrst sušených hub předem namočených

1 středně velká cibule

3 stroužky česneku

50 g husího nebo vepřového sádla

kmín

majoránka

mletý pepř

sůl

sádlo na vymazání nádoby

 

Postup:

Kroupy nebo krupky vypereme, spaříme vařící vodou a necháme okapat. V nádobě rozpálíme část sádla a osmahneme na něm nakrájenou cibuli. Pak přidáme kroupy nebo krupky, trochu je opražíme, osolíme a zalijeme vodou. Pod pokličkou je uvaříme doměkka. Sušené houby, které jsme nechali předem nabobtnat, pokrájíme a podusíme. Potom je přidáme k uvařeným kroupám spolu s utřeným česnekem, kmínem, mletým pepřem a majoránkou a dobře promícháme. Směs dáme do sádlem vymaštěné pekáče, povrch pokropíme rozpuštěným sádlem a v předehřáté troubě při 180 °C zapékáme cca 30 minut.

 

Příloha: salát z kysaného zelí, nakládané okurky

 

Celková doba přípravy: 50 minut

4–6 porcí

 

Pokrm, bez kterého si nedovedli naši předkové představit štědrovečerní tabuli. Je velmi dobře, že tato tradice v mnoha rodinách přetrvává dodnes.