Celerové dukátky

26.11.2015 15:45

Suroviny: 

300 g celeru

100 g nastrouhaného uzeného sýru

2 – 3 vejce

150 g uzeniny nebo zbytků vařeného či pečeného masa

strouhanka na zahuštění a obalení

petrželka, pažitka nebo jiné bylinky

mletý pepř

sůl

sádlo nebo olej na smažení

 

Postup:

Nejprve velmi krátce, cca 3 minuty, povaříme v mírně osolené vodě na ½ cm plátky nakrájený oloupaný celer. Necháme ho okapat a vychladnout a pak ho nahrubo nastrouháme.

Do misky rozklepneme vejce, přidáme nastrouhaný sýr a vidličkou dobře našleháme. Potom přidáme najemno nastrouhaný celer, nakrájenou uzeninu nebo maso, nadrobno nakrájené bylinky, trochu osolíme, opepříme a přidáme tolik strouhanky, aby se z hmoty daly dobře tvořit placičky, které po obou stranách do zlatova osmažíme na sádle nebo oleji. Dukátky podáváme s vařenými nebo šťouchanými bramborami, bramborovou kaší nebo s pečivem. K takto upravenému celeru velmi dobře chutná nakládaná červená řepa nebo saláty z ní.

 

Celková doba přípravy: 50 minut

4 porce

 

 

Celer je pěstován jako kořenová zelenina pro své bulvya listy. Listy, zvláště jejich řapíky, se vybělují, tím získají křehčí chuť. Obzvlášť v posledních letech řapíkatý celer získává na oblibě.

Celer obsahuje bíokoviny, různé silice, vitamíny, zejména B1, B2 a poměrně dost vitaminu C. Celer je též uznávaný pro obsah sodíku, vápníku,  draslíku, hořčíku a foforu.

Celer, především jeho listy působí protizánětlivě a močopudně, působí příznivě na činnost ledvin, povzbuzuje chuť k jídlu, je vhodný pro revmatiky a diabetiky, uklidňuje a podporuje trávení, zpevňuje cévy. Doporučuje se při obezitě, neboť urychluje látkovou výměnu, a působí i jako zdraví neškodné afrodiziakum.