Králík s černou omáčkou
Suroviny:
1 ½ kg naporcovaného králičího masa
70 g uzené slaniny
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
vývar z králičích kostí a odřezků
150 g másla
1–2 citróny
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhaného perníku
2 lžíce švestkových povidel
divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř a jalovčinky)
30 g rozinek
30 g oloupaných mandlí
2 dl červeného vína
50 g vypeckovaných sušených švestek
ocet podle chuti
mletý pepř
sůl
Postup:
Odblaněného králíka naporcujeme na cca 10 dílů. Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme společně s částí cukru na polovině másla do světlehnědého zabarvení. Pak do zeleninového základu vložíme porce králičího masa, které jsme prošpikovali klínky slaniny, osolili a opepřili. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, trochu octa, podlijeme vývarem a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme a odložíme na teplé místo. Omáčku zahustíme zásmažkou připravenou z druhé části másla a hladké mouky. Dobře promícháme, přidáme strouhaný perník, divoké koření, povidla a za častého míchání zvolna vaříme nejméně 1 hodinu. Během vaření podléváme červeným vínem. Dobře provařenou omáčku dosolíme, podle chuti přidáme cukr a citrónovou šťávu a přes síto ji propasírujeme. Na závěr do omáčky přidáme rozinky, nakrájené na plátky a spařené sušené švestky a oloupané na nudličky nakrájené mandle. Podáváme tak, že porce králičího masa přelijeme omáčkou a jako přílohu volíme houskové knedlíky.
Chceme-li připravit omáčku samostatně, vynecháme maso, ostatní postup je stejný.
Celková doba přípravy: cca 2 hodiny
8–10 porcí
Černá omáčka bývala nezbytnou součástí vánočního jídelníčku. Připravovala se k rybám, zejména kaprům, ale také s králíkem, zajícem, či zvěřinou vůbec, jindy postačil jen kousek drůbeže. Mnohde se omáčka vařívala bez masa. Podávala se jednak s knedlíkem, ale častěji s vánočkou nebo chlebem.
Připravená omáčka, třebaže bez masa, je delikatesou. Chutná teplá, ale i studená. Voňavá vánočka jako příloha jen podtrhne sváteční náladu a nostalgicky na nás dýchne vůně starých časů.