Pšeničné „rizoto“
Suroviny:
250 g bulguru
1 lžíce sádla
1 cibule
2 barevné papriky
2 – 3 stroužky česneku
2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek nebo
2 lžičky sušených (petrželka, pažitka, libeček, tymián,…)
mletá paprika sladká i pálivá
100 g kysané smetany
sůl
250 g nakrájené šunky
Postup:
Bulgur v několika vodách propláchneme a v mírně osolené vodě ho uvaříme do měkka. To trvá cca 10 – 12 minut. Voda v poměru s bulgurem je 2:1. V rozehřátém tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nebo kostičky nakrájené papriky a plátky česneku, opaprikujeme, osolíme, promícháme a pod poklicí dusíme maximálně 5 minut. Papriky musí být jen změklé, nikoliv rozvařené.
Měkký bulgur necháme pod pokličkou prochladnout a poté do něj vmícháme smetanu, oblíbené, najemno nasekané čerstvé nebo sušené bylinky a podušené papriky. Vše dobře promícháme a už jen prohřejeme. Rizoto podáváme obložené čerstvou zeleninou a plátky šunky. Místo šunky lze použít také kousky pečeného drůbežího masa. Vynecháme-li šunku či maso, máme výbornou variantu pro vegetariány.
Celková doba přípravy 40 minut
4 - 6 porcí
Bulgur je předvařená nalámaná celozrnná pšenice. Tím, že je předvařený, usnadňuje další úpravu. Používá se do polévek, na saláty, jako příloha či různě upravené rizota. V neposlední řadě ho můžeme použít i do rozličných nádivek nebo jím nastavit mletá masa při přípravě karbanátků či domácí sekané.
Tím, že obsahuje, vitaminy, vlákninu a minerály, má velmi příznivé účinky na lidský organismus, navíc velmi dobře chutná. Měli bychom do svého jídelníčku zařazovat častěji.