Silvestrovský bůček

31.12.2015 13:32

Suroviny:

1 kg vepřového bůčku s kostmi

300 g kořené zeleniny (mrkev, celer, petržel)

1 cibule

1 – 2 feferonky

3 stroužky česneku

3 – 5 lžic vinného octa

5 jalovčinek

10 zrnek pepře

1 lžíce vegety nebo podobného koření

sůl

strouhaný křen

 

Postup:

Do nádoby nalijeme cca 2 l vody, přidáme všechno koření, omytou, ale neoloupanou cibuli, feferonku, česnek, ocet a sůl. Chvíli povaříme, pak přidáme očištěné maso a pomalým varem vaříme do poloměkka. Přidáme očištěnou zeleninu a vaříme tak dlouho, až je vše měkké. Poté maso vyjmeme, vykostíme, nakrájíme na plátky a na talíři obložíme uvařenou zeleninou, polijeme malým množstvím vývaru, aby zůstalo maso šťavnaté. Těsně před podáváním posypeme čerstvě nastrouhaným křenem. Podáváme s chlebem.

Celková doba přípravy 1 ½ hodiny

4– 6 porcí

 

Ovárek podáváme o půlnoci, vlastně již na Nový rok. Prasátka by měl každý na Nový rok alespoň kousek sníst. Podle pranostiky proto, abychom měli celý rok štěstí. A to potřebujeme všichni. Tak tedy spojíme příjemné s užitečným a silvestrovský bůček si připravme. Vývar můžeme použít k přípravě výborné polévky zelňačky. Stačí, když do něj přidáme trochu zbylého masa, zelí, kousek uzeného či klobásy, mletou papriku a dobrý „vyprošťovák“, který se může hodit, je připravený. Všechny uvedené suroviny, které do polévky použijeme, máme jistě v této sváteční době v hojnosti doma.

 

Vyvedený rok 2016 přeje všem posluchačům Českého rozhlasu Plzeň

Mirka Kuntzmannová