Silvestrovský bůček
Suroviny:
1 kg vepřového bůčku s kostmi
300 g kořené zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
1 – 2 feferonky
3 stroužky česneku
3 – 5 lžic vinného octa
5 jalovčinek
10 zrnek pepře
1 lžíce vegety nebo podobného koření
sůl
strouhaný křen
Postup:
Do nádoby nalijeme cca 2 l vody, přidáme všechno koření, omytou, ale neoloupanou cibuli, feferonku, česnek, ocet a sůl. Chvíli povaříme, pak přidáme očištěné maso a pomalým varem vaříme do poloměkka. Přidáme očištěnou zeleninu a vaříme tak dlouho, až je vše měkké. Poté maso vyjmeme, vykostíme, nakrájíme na plátky a na talíři obložíme uvařenou zeleninou, polijeme malým množstvím vývaru, aby zůstalo maso šťavnaté. Těsně před podáváním posypeme čerstvě nastrouhaným křenem. Podáváme s chlebem.
Celková doba přípravy 1 ½ hodiny
4– 6 porcí
Ovárek podáváme o půlnoci, vlastně již na Nový rok. Prasátka by měl každý na Nový rok alespoň kousek sníst. Podle pranostiky proto, abychom měli celý rok štěstí. A to potřebujeme všichni. Tak tedy spojíme příjemné s užitečným a silvestrovský bůček si připravme. Vývar můžeme použít k přípravě výborné polévky zelňačky. Stačí, když do něj přidáme trochu zbylého masa, zelí, kousek uzeného či klobásy, mletou papriku a dobrý „vyprošťovák“, který se může hodit, je připravený. Všechny uvedené suroviny, které do polévky použijeme, máme jistě v této sváteční době v hojnosti doma.
Vyvedený rok 2016 přeje všem posluchačům Českého rozhlasu Plzeň
Mirka Kuntzmannová