Archiv článků

Podzimní pekáček

06.10.2023 09:00
Suroviny: libovolý poměr zeleniny: dýně, patizon, cuketa, kedluben, celer, mrkev, stroužky česneku, růžičková kapusta, hlávkové zelí, barevné papriky, malá rajčata, pórek, cibule, česnek, lilek, ... vše o celkové hmotnosti cca 1,75 kg 8 středně velkých brambor (na osobu počítáme se 2 ks...

Sataraš (z balkánské kuchyně)

29.09.2023 08:45
Suroviny: 750 g masitých paprik 500 g rajčat 1 menší plechovka rajčatového protlaku nebo pyré (70 – 100 g) 2 cibule olej 1 lžíce mleté papriky pálivá paprika podle chuti 1 lžička drceného kmínu sůl, mletý pepř, petrželka nebo pažitka   4 natvrdo uvařená vejce oblíbená...

Svatováclavské rohlíčky

22.09.2023 09:12
Suroviny: 250 g hladké mouky 140 g másla (nebo rostlinného tuku) 2 žloutky 20 g droždí 1KL cukru cca 100 ml mléka sůl Na namáčení: cca 150 g másla a rum podle uvážení a chuti (já s ním moc nešetřím) Na obalení: moučkový cukr   Postup: Do vlažného mléka přidáme cukr a rozdrobíme do něj...

Kuřecí nudličky s kapií

15.09.2023 09:07
Suroviny: 4 ks kuřecích prsíček po cca 120 g sůl, mletý pepř 1 PL rostlinného oleje na proležení olej na opékání cca 100 ml kvalitního bílého vína 150 g sterilovaných kapií ve sladkokyselém nálevu 200 ml smetany ke šlehání event. 1 KL škrobové moučky nebo hladké mouky 1 PL pikantní...

Čalamáda

08.09.2023 08:50
    Suroviny: 2 kg bílého hlávkového zelí 1 kg mrkve 1 kg cibule 1,5 kg barevných paprik 1 kg okurek nakládaček Na nálev: 2 l vody ½ l 8% octa 250 g cukru 50 g soli 5 bobkových listů 20 kuliček nového koření 30 kuliček pepře 10 hřebíčků 2 lžičky hořčičného semínka Postup: Svaříme vodu...

Karásky

01.09.2023 08:38
Suroviny: 500 g polohrubé mouky 70 g moučkového cukru 20 g droždí 2 žloutky 200 ml teplé vody 50 ml rostlinného oleje sůl vejce na potření, mák na posypání   Postup: Z droždí, několika lžic teplé vody a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy...

Švestkové knedlíky, jak je měl rád T.G. Masaryk

25.08.2023 08:48
Suroviny: 250 g měkkého jemného tvarohu 250 g hrubé mouky 250 g vařených nastrouhaných brambor 1 menší vejce špetka soli švestky (čerstvé nebo mražené) Na posypání: 100 g másla 70 – 100 g strouhanky mletý mák moučkový cukr Na polití: vlahé máslo   Postup: Do mísy dáme nastrouhané vařené...

Fašírka za studena

18.08.2023 09:14
Fašírka za studena   Suroviny: 500 g mletého masa (vepřové nebo 1:1 vepřové a hovězí) 300 g čerstvé kapusty 2 housky namočené ve vodě 1 cibule 2 vejce 50 g slaniny 150 g tvrdého sýru 200 g uzeného masa 2 - 3 stroužky česneku 1 PL majoránky ½ lžičky mletého pepře sůl sádlo nebo olej na...

Rychlý a lehký oběd z kuřecích prsíček

11.08.2023 09:16
Rychlý a lehký oběd z kuřecích prsíček Suroviny: 4 kuřecí prsíčka po cca 150 g na opečení trochu kvalitního oleje 200 g čerstvého sýra typu Lučina (nebo pomazánkového másla) 1 dl bílého vína 250 g malých rajčátek worchesterská omáčka mletý pepř, sůl malé brambory vařené ve slupce pažitka nebo...

Višňová bublanina ze smetanového těsta

04.08.2023 09:11
Suroviny: 2 celá vejce 2 dl cukru (práškový nebo krupice) 1 vanilkový cukr 2 dl polohrubé mouky 2 dl hladké mouky ½ dl rozpuštěného másla 2 dl zakysané smetany 1 - 2 štamprličky vaječného likéru 1 pečící prášek sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáče nebo plechu cca 600 g višní event....
Záznamy: 31 - 40 ze 728
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>