Karásky

01.09.2023 08:38

Suroviny:

500 g polohrubé mouky

70 g moučkového cukru

20 g droždí

2 žloutky

200 ml teplé vody

50 ml rostlinného oleje

sůl

vejce na potření, mák na posypání

 

Postup:

Z droždí, několika lžic teplé vody a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vzešlý kvásek, žloutky, olej a zbylou vodu. Vypracujeme pružné, ale pevné těsto, které se nechytá vařečky ani stěn mísy. Povrch poprášíme moukou a přikryjeme ubrouskem. Na teplém místě necháme dostatečně vykynout. Zkynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme ho na dva stejné díly. Každý rozdělíme na cca 10 stejných dílků. Z každého vytvoříme váleček, dlouhý zhruba 15-17 cm a utvoříme z něj provlečením uzlík. Na plechu, vyloženým pečícím papírem, je necháme ještě chvíli kynout. Než dáme karásky péct, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Ve vyhřáté troubě pečeme cca 20 minut při 170° C.

 

Celková doba přípravy cca 1 hodina (bez doby potřebné ke kynutí)

Cca 20 ks

 

Obměna: z tohoto těsta můžeme upéct i loupáčky tím způsobem, že každý díl těsta rozválíme do kulatého tvaru. Kolo rozkrájíme na 8 stejně velkých trojúhelníků. Každý srolujeme od široké strany po úzkou a trochu zatočíme do tvaru rohlíčků. Ostatní postup je stejný. (16 ks loupáků)

 

Krásný název KARÁSKY. U nás velmi oblíbené pečivo. Když byli naši kluci malí, mívali karásků plné kapsy a nikdy se jich nepřejedli. Tvar tohoto pečiva přímo děti láká, aby si jimi kapsy nacpaly. První den po upečení jsou měkoučké jako peříčko, i druhý a třetí den, když ovšem vydrží, jsou velmi dobré. A když je rozkrojíme, namažeme máslem a navrch marmeládu nebo med, to je něco! Začíná škola, upečme karásky svým miláčkům na snídani nebo z nich připravme dobrou domácí svačinu.

Ještě k tomu názvu. Karásek ve staročeštině znamená tvarované nebo pletené drobné pečivo, většinou z kynutého těsta.