Archiv článků
Segedínský guláš
17.11.2023 08:55
Suroviny:
750 g vepřového masa (libový bok nebo plec)
2 lžíce sádla
750 g kysaného zelí
2 velké cibule
1–2 stroužky česneku
1 PL lžíce mleté sladké papriky
1 KL zauzené mleté papriky
1 KL kmínu (celý nebo drcený)
ostrá mletá paprika podle chuti
1 bobkový list
mletý pepř
sůl
masový vývar
250...
Pečená husa s jablky
10.11.2023 09:40
Suroviny:
1 mladá husa o hmotnosti cca 3 kg
4–6 jablek
trochu cukru
kmín
mléko na potření
sůl
Postup:
Vykuchanou a dobře očištěnou husu zevnitř i zvenku osolíme a necháme ji několik hodin v chladu odležet. Poté ji otřeme vlhkým hadříkem, kterým setřeme přebytečnou sůl. Takto...
Gratinovaná kapustička
03.11.2023 09:13
Suroviny:
500 g růžičkové kapusty
6 – 8 středně velkých brambor
200 g uzeného masa nebo šunky (anglická slanina, uzenina)
250 ml sladké smetany (šlehačky)
4 vejce
100 g strouhaného sýra
mletý pepř
4 stroužky česneku
majoránka podle chuti
sůl
olej na vymazání zapékací misky nebo...
Šťavnaté vepřové kotlety
27.10.2023 09:13
Suroviny:
4 vepřové kotlety s kostí po cca 200 g
Na marinádu:
2 žloutky
2 PL oleje
sůl, mletý pepř
oblíbené sušené bylinky (bazalka, směs italských nebo francouzských bylinek, bylinkové máslo, ….)
2 PL worcesterské omáčky
trochu polohrubé mouky na obalení
olej na...
Jablečný zákusek
20.10.2023 09:11
Suroviny:
5 vajec
200 g moučkového cukru
2 PL kakaa
2 PL karobu
10 PL studené vody
2 středně velká jablka
citronová šťáva i kůra
15 PL dětské krupičky
1 KL kypřícího prášku
60 g mletých jader vlašských ořechů
Na náplň:
2 jablka
1 PL másla
250 g měkkého tvarohu
200 ml zakysané smetany
250 ml smetany...
Králík na zelenině
13.10.2023 09:14
Suroviny:
1 naporcovaný králík
300g kořenové zeleniny
1 velká cibule
100 g uzené slaniny
10 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
3 bobkové listy
1 snítka čerstvého tymiánu nebo 1lžička sušeného
2 lžíce sádla
100 ml bílého vína
vývar na podlití
sůl
Na zahuštění:
50 g másla
2 polévkové lžíce hladké...
Podzimní pekáček
06.10.2023 09:00
Suroviny:
libovolý poměr zeleniny:
dýně, patizon, cuketa, kedluben, celer, mrkev, stroužky česneku, růžičková kapusta, hlávkové zelí, barevné papriky, malá rajčata, pórek, cibule, česnek, lilek, ... vše o celkové hmotnosti cca 1,75 kg
8 středně velkých brambor (na osobu počítáme se 2 ks...
Sataraš (z balkánské kuchyně)
29.09.2023 08:45
Suroviny:
750 g masitých paprik
500 g rajčat
1 menší plechovka rajčatového protlaku nebo pyré (70 – 100 g)
2 cibule
olej
1 lžíce mleté papriky
pálivá paprika podle chuti
1 lžička drceného kmínu
sůl, mletý pepř, petrželka nebo pažitka
4 natvrdo uvařená vejce
oblíbená...
Svatováclavské rohlíčky
22.09.2023 09:12
Suroviny:
250 g hladké mouky
140 g másla (nebo rostlinného tuku)
2 žloutky
20 g droždí
1KL cukru
cca 100 ml mléka
sůl
Na namáčení:
cca 150 g másla a rum podle uvážení a chuti (já s ním moc nešetřím)
Na obalení:
moučkový cukr
Postup:
Do vlažného mléka přidáme cukr a rozdrobíme do něj...
Kuřecí nudličky s kapií
15.09.2023 09:07
Suroviny:
4 ks kuřecích prsíček po cca 120 g
sůl, mletý pepř
1 PL rostlinného oleje na proležení
olej na opékání
cca 100 ml kvalitního bílého vína
150 g sterilovaných kapií ve sladkokyselém nálevu
200 ml smetany ke šlehání
event. 1 KL škrobové moučky nebo hladké mouky
1 PL pikantní...
Záznamy: 21 - 30 ze 724