Podzimní pekáček

06.10.2023 09:00

Suroviny:

libovolý poměr zeleniny:

dýně, patizon, cuketa, kedluben, celer, mrkev, stroužky česneku, růžičková kapusta, hlávkové zelí, barevné papriky, malá rajčata, pórek, cibule, česnek, lilek, ... vše o celkové hmotnosti cca 1,75 kg

8 středně velkých brambor (na osobu počítáme se 2 ks brambor)

cca 250 g uzeného masa, uzeniny nebo zbytků pečeně

oblíbené bylinky, petrželka, pažitka, libeček

sůl, mletý pepř

trochu kvalitního oleje

 

Postup:

Všechnu zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky, kolečka, hranolky, podle toho, jakou zeleninu použijeme. Základem tohoto pokrmu by mělo být hlávkové zelí. Z něj odstraníme poškozené listy a košťál a najemno ho nakrájíme. Přidáme na plátky nakrájenou oloupanou cibuli a vše dobře promačkáme, aby zelí pustilo šťávu a trochu změklo. Pak přidáme veškerou připravenou zeleninu. Její poměr zvolíme podle svých možností, oblíbenosti a dostupnosti. Rozhodně nebudeme bezhlavě shánět patizon, lilek nebo cokoliv jiného, ale klidně se bez některých druhů zeleniny obejdeme. Důležité je, aby zeleniny byl dostatek a byla rozmanitá. V tom je totiž kouzlo podzimního pekáčku. Nyní se vrátíme k receptu. K připravené zelenině přidáme na půlky rozkrojené brambory, podle chuti okořeníme solí, mletým pepřem, oblíbenými bylinkami a pokapeme olejem. Řádně promícháme a necháme chvilku rozležet, aby se všechny vůně náležitě prolnuly. Pak přidáme nakrájené maso či uzeninu nebo zbytky pečeně. Opět promícháme a směs dáme do pekáče či zapékací mísy, lehce vymaštěné olejem. Přikryté v troubě pečeme cca 1 hodinu při 170°C, podle druhu použité trouby. Mě se velmi dobře osvědčila příprava v remosce.

Hotový pokrm rozdělíme na talíře a ozdobíme petželkou či pažitkou. Podáváme jako samostatný pokrm s nakládanou zeleninou. Kdybychom do tohoto pokrmu nedali maso či uzeninu, dobře nám takto upravená zelenina poslouží jako neobvyklá příloha k pečené drůbeži nebo k masu.

Jak je z dnešního receptu patrné, jedná se o velmi variabilní a kreativní recept, který může být pokaždé trochu jiný, ale vždycky vynikající a hlavně zdravý. Pokud máme k dispozici kvalitní brambory, klidně můžeme použít neoloupané, jen dobře omyté.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

4 porce

 

Jistě to zná každá žena, že se při návštěvě kadeřnictví semele všechno možné. Jak je mým zvykem, ráda si vždycky poklábosím s mojí kadeřnicím paní Radkou, která je nejen vynikající kadeřnicí, ale také skvělou kuchařkou. Nejinak tomu bylo i při mé minulé návštěvě, kdy mě mezi řečí prozradila, že k večeři bude připravovat podzimní pekáček. Mě už zaujal ten krásný název a tak jsem se hned ptala, co to obnáší. Ráda mě prozradila, jak co dělá a také doporučila, že je dobré připravovanou zeleninu míchat v nějakém menším kotli, ale jí že se osvědčil na míchání kuchyňský dřez. Musím říct, že měla pravdu, je to tak nejlepší, obzvlášť, když připravujete pokrm pro víc lidí. Mě tenhle recept připomněl dušonky, které jsem před lety v této relaci o vaření už uvedla, jen v nich není tolik zeleniny jako v tom dnešním receptu. Nedalo mě to a podzimní pekáček jsem hned druhý den připravila a byli jsme všichni nadšení. Se svolením paní Radky uvádím tento recept a srdečně jí za něj děkuji a také ji zdravím!!!

Těším se, že při další návštěvě u ní možná získám nejenom dobrý střih a barvu vlasů, ale i další inspiraci na něco dobrého.