Fašírka za studena

18.08.2023 09:14

Fašírka za studena

 

Suroviny:

500 g mletého masa (vepřové nebo 1:1 vepřové a hovězí)

300 g čerstvé kapusty

2 housky namočené ve vodě

1 cibule

2 vejce

50 g slaniny

150 g tvrdého sýru

200 g uzeného masa

2 - 3 stroužky česneku

1 PL majoránky

½ lžičky mletého pepře

sůl

sádlo nebo olej na pečení

 

Postup:

Očištěnou kapustu krátce povaříme a na sítu ji necháme okapat, housky nakrájíme a ve vodě je necháme nasáknout. Potom kapustu společně s namočenými a vymačkanými houskami umeleme nebo najemno nasekáme a smícháme s mletým masem. Přidáme nakrájenou cibuli, utřený česnek, koření, na kostičky nakrájenou slaninu, sýr a uzené maso, dále 1 celé vejce a 1 žloutek. Zbylý bílek odložíme stranou, poslouží k potření povrchu fašírky. Směs osolíme a dobře promícháme. Z hmoty vytvoříme 1 větší nebo 2 menší šišky, přeneseme do sádlem vymazaného pekáče, potřeme bílkem a v předehřáté troubě upečeme dočervena.

Chutná jak teplá, ale ještě lepší je za studena, pěkně obložená. To si přijdou na své chuťové pohárky, a i na pohled vypadá krásně. Navíc v té studené lépe vynikne mozaika.

Příloha: brambory v různých úpravách, zelenina (podávaná teplá)

pečivo, saláty, čerstvá nebo nakládaná zelenina, hořčice, ajvar, kečup, vejce vařená na tvrdo, různé dipy a podobně (podávaná za studena)

 

Celková doba přípravy: 1 ½ hodiny

cca 6 porcí

 

Jak je ze surovin a postupu patrné, jistě jste poznali, že jde o sekanou, které se kdysi říkávalo fašírka. Mě se ten název moc líbí a také jsme ho doma používali. Jakou fašírku, tedy sekanou dělávala moje maminka, tu bych vám přála ochutnat. Když jsem se jí ptala, co je v ní tak obzvlášť dobrého, maminka odpověděla: „Ale holka, nic zvláštního, všechno je obyčejné, tam je víc housek než masa.“ Ať to bylo jakkoliv, tu chuť mám stále na jazyku. Možná tou vzácnou ingrediencí bylo dětství. Kdo ví?

Na závěr ještě jednu větičku. Abychom si co nejvíc pochutnali, je třeba dbát na kvalitu použitého masa, máme-li možnost, umeleme si ho raději sami.