Višňová bublanina ze smetanového těsta

04.08.2023 09:11

Suroviny:

2 celá vejce

2 dl cukru (práškový nebo krupice)

1 vanilkový cukr

2 dl polohrubé mouky

2 dl hladké mouky

½ dl rozpuštěného másla

2 dl zakysané smetany

1 - 2 štamprličky vaječného likéru

1 pečící prášek

sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáče nebo plechu

cca 600 g višní

event. ovocný sirup

 

Postup:

Vejce, cukr a vanilkový cukr šleháme do husté pěny. Potom přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. Těsto nalijeme do sádlem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáčku nebo jiné formy. Celý povrch poklademe višněmi, které jsme předem omyli, osušili a zbavili stopek. Višně můžeme obalit v polohrubé mouce, aby nepadaly při pečení ke dnu. Poté vložíme do mírně vyhřáté trouby a při cca 160°C pečeme do růžova. Prochladlou bublaninu nakrájíme na porce a pocukrujeme. Můžeme ji podávat také politou ovocnou šťávou.

 

Celková doba přípravy cca 1 hodina

 

Ještě dozrávají višně a to je surovina, která je nazaměnitelná pro přípravu bublaniny. Bublanina s třešněmi je báječná, ale višně jsou višně. Moučník z nich je pikantnější.

Bublaninu můžeme podávat jen pocukrovanou nebo přelitou ovocnou šťávou. Také ji ovšem můžeme přizdobit různými polevami nebo posypat drobenkou. Záleží na každém, jak je zvyklý. Já osobně jsem jen pro pocukrování. To je pro mne vzpomínka na dětství, kdy bylo třešní a višní dost a dost, kupovaly se na kila a ne na dekagramy jako nyní. Je dobré si pečlivě přečíst, za jakou hmotnost ovoce je uvedená cena.