Sataraš (z balkánské kuchyně)

29.09.2023 08:45

Suroviny:

750 g masitých paprik

500 g rajčat

1 menší plechovka rajčatového protlaku nebo pyré (70 – 100 g)

2 cibule

olej

1 lžíce mleté papriky

pálivá paprika podle chuti

1 lžička drceného kmínu

sůl, mletý pepř, petrželka nebo pažitka

 

4 natvrdo uvařená vejce

oblíbená uzenina

 

Postup:

Omyté papriky rozkrojíme, semena odstraníme a nakrájíme je na nudličky. Rajčata oloupeme tak, že je na chvíli ponoříme do vařící vody, slupka se potom snadno oloupe a pak je nakrájíme na kolečka. V kastrole rozpálíme olej a orestujeme v něm nakrájenou cibuli, přidáme připravené papriky, osolíme, opepříme, poprášíme mletou sladkou i pálivou paprikou, mletým kmínem a dusíme zhruba 5 - 7 minut. Pak přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, protlak nebo pyré, podle chuti dosolíme, zamícháme a dusíme, až je zelenina měkká, ale nikoliv rozvařená a voda se dostatečně odpaří. Proto je někdy vhodné nenechávat po celou dobu dušení na nádobě polkličku. Hotová

K sataraši podáváme třeba natvrdo vařená vejce, opečenou uzeninu, může být i maso. Lze použít i různé zbytky pečeného masa. Před podáváním pokrm posypeme nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.

Vhodnou přílohou jsou brambory nebo chléb.

 

Celková doba přípravy cca 45 minut

4 porce

 

Základem tohoto pokrmu není nic jiného než čerstvá sezonní zelenina. Sataraš je tak trochu obměnou známého leča. Ono to vypadá, že na přípravě tohoto báječného jídla se nedá nic zkazit. Ale opak je pravdou. Jinak na talíři vypadá rozblebtaná zeleninová hmota, jinak nerozvařená papriky, které navíc při kousnutí pěkně křupnou. Sataraš se připravuje bez vajec, kterými jsme zvyklí naše známé lečo zahustit. Není však nikde dáno, že je tam nemůžeme také přidat. Když mě zbydou bílky, klidně je do sataraše vmíchám a na škodu to není. Sataraš a lečo jsou v mých očích chutnými, rychlými i zdravými pokrmy. Dopřejme si je, právě je sezóna paprik a rajčat.