Čalamáda

08.09.2023 08:50

 

 

Suroviny:
2 kg bílého hlávkového zelí

1 kg mrkve

1 kg cibule

1,5 kg barevných paprik

1 kg okurek nakládaček

Na nálev:

2 l vody

½ l 8% octa

250 g cukru

50 g soli

5 bobkových listů

20 kuliček nového koření

30 kuliček pepře

10 hřebíčků

2 lžičky hořčičného semínka

Postup:

Svaříme vodu s octem, solí, cukrem a kořením. Nálev necháme prochladnout.

Zelí zbavíme poškozených listů a najemno ho nakrouháme nebo nakrájíme a promačkáme, aby trochu změklo. Mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na nudličky, očištěnou papriku na proužky, oprané a osušené okurky nakrájíme na kolečka. Takto připravenu zeleninu dobře promícháme v dostatečně velké nádobě. Chvilku necháme proležet. Potom zeleninovou směs lehce napěchujeme do umytých a vypařených skleniček, zalijeme vlažným nálevem i s kořením, zavíčkujeme a sterilizujeme 15 - 20 minut při 85 °C.

Poznámka: Množství surovin je přibližné, nemusíme striktně dodržovat doporučený poměr zeleniny, kterou můžeme libovolně kombinovat, jen musíme dávat pozor na to, aby různé druhy zeleniny byly nakrájené na stejné kousky. Tím dosáhneme toho, že bude všechna zelenina křupavá.

 

Poslední roky jsme si trochu víc, než nakládané okurky, oblíbili čalamádu. Té jsme mívali doma každý rok zavařeno poměrně dost. Potom jsme na ni nějak pozapomněli, ale nyní je opět v kurzu. Velký expert na čalamádu byla tatínkova teta Libuše, které byla vynikající kuchařkou. Mimochodem, kvalit její chlebové polévky jsem nikdy nedocílila.