Švestkové knedlíky, jak je měl rád T.G. Masaryk
Suroviny:
250 g měkkého jemného tvarohu
250 g hrubé mouky
250 g vařených nastrouhaných brambor
1 menší vejce
špetka soli
švestky (čerstvé nebo mražené)
Na posypání:
100 g másla
70 – 100 g strouhanky
mletý mák
moučkový cukr
Na polití:
vlahé máslo
Postup:
Do mísy dáme nastrouhané vařené brambory, prolisovaný tvaroh, mouku, vejce, osolíme a vypracujeme měkké těsto, které přeneseme na pomoučený vál. Utvoříme z něj váleček, který rozdělíme na cca 22 stejných dílků. Na každý položíme omyté a osušené švestky, zabalíme a utvoříme kulaté knedlíčky, které v páře vaříme cca 12 minut. Než se knedlíky uvaří, ve větší nádobě na másle dozlatova osmažíme strouhanku. Uvařené knedlíky vyjmeme, přendáme do nádoby s osmaženou strouhankou a obalíme je v ní. Podle chuti je můžeme v troubě ještě krátce zapéct, ale není to nutné. Knedlíky podáváme sypané cukrem a mletým mákem, eventuelně ještě polité rozpuštěným máslem.
Celková doba přípravy cca 40 minut
4 porce
Minule jsem slíbila, že si dneska uvaříme švestkové knedlíky, jak je měl rád T.G. M. O něm bylo známo, že měl rád obyčejná jídla a jedl velice střídmě, nepřejídal se. Prý si téměř nikdy ani nepřidával. Výjimku tvořily právě švestkové knedlíky. Nechal si na talíř dát jen tři kousky, ale skoro pokaždé si přidával. Tak moc je měl rád, že porušil i svoje pevné zásady.
Většinou byly připravovány z bamborového těsta, které si však dneska trohu zlehčíme přidaným tvarohem. Nebudou tak hutné a tak si klidně můžeme dát bez výčitek svědomí také „nášup“.