Výborná bábovka
Suroviny:
6 vajec
250 g moučkového cukru
250 g másla
100 g jader vlašských ořechů
50 g strouhané hořké čokolády
1 prášek do pečiva
250 ml sladké 30% smetany
300 g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
citrónová kůra
sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Změklé máslo třeme s cukrem do pěny. Pak postupně přidáváme jeden po druhém žloutky. Třeme tak dlouho, až směs nabude a zesvětlá. Mouku promícháme s práškem do pečiva a spolu s nastrouhanou citrónovou kůrou a čokoládou, mletými ořechy a tekutou smetanou přidáme k utřené hmotě a promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který nakonec lehce vmícháme do těsta.
Sádlem dobře vymastíme bábovkovou formu a vysypeme ji hrubou moukou. Vlijeme do ní připravené těsto a dáme péci. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při cca 160 °C cca 1 hodinu. O tom, je-li bábovka dobře propečená, se přesvědčíme vpíchnutím špejle.
Upečenou bábovku necháme několik minut vydýchat a potom ji opatrně vyklopíme. Ještě horkou pocukrujeme.
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny