Výborná bábovka

08.05.2014 16:30

Suroviny:

6 vajec

250 g moučkového cukru

250 g másla

100 g jader vlašských ořechů

50 g strouhané hořké čokolády

1 prášek do pečiva

250 ml sladké 30% smetany

300 g polohrubé mouky

1 vanilkový cukr

citrónová kůra

 

sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

 

Postup:

Změklé máslo třeme s cukrem do pěny. Pak postupně přidáváme jeden po druhém žloutky. Třeme tak dlouho, až směs nabude a zesvětlá. Mouku promícháme s práškem do pečiva a spolu s nastrouhanou citrónovou kůrou a čokoládou, mletými ořechy a tekutou smetanou přidáme k utřené hmotě a promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který nakonec lehce vmícháme do těsta.

Sádlem dobře vymastíme bábovkovou formu a vysypeme ji hrubou moukou. Vlijeme do ní připravené těsto a dáme péci. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při cca 160 °C cca 1 hodinu.  O tom, je-li bábovka dobře propečená, se přesvědčíme vpíchnutím špejle.

Upečenou bábovku necháme několik minut vydýchat a potom ji opatrně vyklopíme. Ještě horkou pocukrujeme.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny