Archiv článků

Falešná rybí polévka

02.12.2016 20:50
Suroviny: 1 ½ l zeleninového vývaru 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) ¼ menšího pórku cca 70 g másla 5 – 6 lžic pšeničné krupice 5 – 6 lžic řidší máslové jíšky muškátový oříšek, bílý mletý pepř sůl osmažené kostičky z bílého pečiva petrželka   Postup: Oloupanou, omytou a...

Pomerančová bábovka

25.11.2016 23:15
Suroviny: 5 vajec 200 g jemného krystalového cukru 1 větší pomeranč 200 g hladké mouky 40 g bramborové moučky nebo1 vanilkový puding ¾ kypřícího prášku do pečiva 100 – 120 ml vody   sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy   Postup: Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme...

Křest nové knihy Chuť a vůně baroka

21.11.2016 23:17
Dnes v podvečer se v budově ČRO Plzeň křtila moje nová kniha s názvem Chuť a vlně baroka Kmtorami této barokní kuchařky byly: Ing Alena \svobodová, PhDr. Irena Bukačová a bývalá hlasatelka ČT, paní Marie Retková. Křtem provázel pan Stanislav Jurík a učinkoval ansámblový sbor při ZUŠ Přeštice pod...

Kýta z divočáka protýkaná česnekem a slaninou

18.11.2016 23:13
Suroviny: 1,5 kg kýty z divočáka 2 lžíce sádla 1 palice česneku 2 cibule 70 g uzené slaniny 1 l masového vývaru 100 ml červeného vína hrubě mletý černý pepř sůl   Postup: Maso důkladně odblaníme, omyjeme, osušíme a hustě protkneme na klínky nakrájenou slaninou a oloupanými stroužky...

Mastné vdolky

11.11.2016 21:12
Suroviny: 500 g hladké mouky 1 vejce 300–350 ml mléka 1 lžička cukru 3 lžíce oleje 25 g droždí sůl 70 g másla na potření 3 oloupaná a nastrouhaná jablka na náplň moučkový cukr na posypání   Postup: Do mísy prosejeme mouku a přidáme vykynutý kvásek, který jsme připravili z několika lžic...

Kapoun s citrónovou omáčkou

04.11.2016 19:54
Suroviny: cca 1,50 kg králičího, kohoutího nebo kuřecího masa 1 vrchovatou lžíci másla sůl Na omáčku: 60 g másla 60 g hladké mouky cca ¾ l králičího nebo drůbežího vývaru 1 citrón ½ lžičky šafránu sůl   Postup: Nejprve nakrájíme maso na porce, částečně vykostíme a odkrojíme všechny drobné...

Klárčiny utopenci z Bohů

28.10.2016 19:51
  Suroviny: ½  - 1 kg cibule 2 kg kloboučků menších pevných hřibovitých hub Na nálev: 1 l vody ½ l octa 150 g cukru 15 kuliček pepře 15 kuliček nového koření 2 bobkové listy 1 hřebíček 1 polévkovou lžíci soli 3 lžíce oleje   Postup: Z uvedených surovin uvaříme nálev, do vařícího...

Likér ze šípků

21.10.2016 19:50
Suroviny: 500 g šípků 1 ½ l vodky nebo třešňovice 250 g cukru 200 ml vody kůra z půlky pomeranče kousek celé skořice 1–2 tobolky kardamomu Postup: Očištěné a okvětí zbavené šípky spolu s pomerančovou kůrou, skořicí a kardamomem necháme 10 dní vylouhovat v alkoholu. Potom tekutinu slijeme...

Hrušková povidla

14.10.2016 23:06
Suroviny:   5 kg vyzrálých hrušek 150 ml 8% octa cca 500 g krystalového cukru   Postup:   Dobře vyzrálé hrušky opereme a neosušené naskládáme na plech. V troubě je při 150°C pečeme zhruba 20 minut. Upečené hrušky necháme vychladnout a potom je rozkrojíme, odstraníme jádřince a...

Vaření v Kršku

11.10.2016 17:41
Po mé návštěvě ve slovinském Kršku vyšel hezký článek na místním webu i s fotografiemi. Podívejte se TADY
Záznamy: 381 - 390 ze 725
<< 37 | 38 | 39 | 40 | 41 >>