Falešná rybí polévka

02.12.2016 20:50

Suroviny:

1 ½ l zeleninového vývaru

200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

¼ menšího pórku

cca 70 g másla

5 – 6 lžic pšeničné krupice

5 – 6 lžic řidší máslové jíšky

muškátový oříšek, bílý mletý pepř

sůl

osmažené kostičky z bílého pečiva

petrželka

 

Postup:

Oloupanou, omytou a osušenou kořenovou zeleninu nahrubo nastrouháme, pórek nakrájíme na drobné nudličky a vše osmažíme na části másla. Zalijeme vývarem, osolíme a povaříme. Mezitím si do růžova nasucho opražíme krupici. Když zrůžoví, odstavíme ji z tepelného zdroje, zalijeme ji trochou vývaru, aby nabobtnala a pro chuť a vůni přidáme kousek čerstvého másla.

Když je zelenina v polévce měkká, ale nikoliv rozvařená, zahustíme řídkou máslovou jíškou, ochutíme mletým bílým pepřem a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku, přidáme připravenou krupici a krátce povaříme.

Polévku podáváme s osmaženými kostičkami z bílého pečiva a posypanou petrželkou.

 

Celková doba přípravy cca 30 minut

6 porcí

 

Ne všichni mají rádi rybí polévku. Proto je možné připravit takovou polévku, které vypadá a podobně chutná jako polévka rybí. Jen ryba a rybí vývar v ní chybí. Pro inspiraci dnes předkládám jeden osvědčený recept, na kterém si můžeme pochutnat jak ve dnech svátečních, tak dnech všedních.