Klárčiny utopenci z Bohů

28.10.2016 19:51

 

Suroviny:

½  - 1 kg cibule

2 kg kloboučků menších pevných hřibovitých hub

Na nálev:

1 l vody

½ l octa

150 g cukru

15 kuliček pepře

15 kuliček nového koření

2 bobkové listy

1 hřebíček

1 polévkovou lžíci soli

3 lžíce oleje

 

Postup:

Z uvedených surovin uvaříme nálev, do vařícího vložíme očištěné kloboučky hub a cca 10 minut povaříme. Potom houby vyjmeme a do nálevu přidáme olej a už jen necháme přejít varem. Na dno sklenic dáme vrstvu na silnější plátky nakrájené cibule, vrstvu hub, a takto střídáme, až jsou sklenice plné. Zalijeme horkým nálevem, zavíčkujeme a necháme vychladnout. Studené uložíme do lednice. Konzumovat lze za dva až tři dny.

 

 

Houbaři mají poslední dny „žně“. V některých domácnostech už nevědí, co s houbami, všechny osvědčené a oblíbené recepty již byly připraveny. Nejinak tomu bylo i v naší rodině. Minulý týden jsem měla možnost ochutnat něco jiného, takto připravené houby, a naprosto mě nadchly. Paní Klárka, od které jsem „houbové utopence“jedla, souhlasila s tím, abych se o recept této sezónní pochoutky podělila i s posluchači. Ještě jednou jí děkuji.