Archiv článků

Mouřenínské pusinky a kokosové pusinky

16.12.2016 13:33
Mouřenínské pusinky       (vhodné pro bezlepkovou dietu)   Suroviny: 2 bílky 120 g moučkového cukru 120 g lískových oříšků 50 g čokolády na vaření   Postup: Z bílků připravíme tuhý sníh, do kterého zašleháme cukr. Lehce vmícháme mleté lískové oříšky a...

Kapr namodro

09.12.2016 20:51
Suroviny: 1 kg porcí hladkého kapra 1 ½ l vody 200 ml octa 250 g kořenové zeleniny 1 cibule 10 kuliček pepře 1 bobkový list 10 kuliček nového koření sůl 70 g másla 1 citrón   Postup: Vodu s octem přivedeme k varu, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu, cibuli, koření a povaříme asi...

Falešná rybí polévka

02.12.2016 20:50
Suroviny: 1 ½ l zeleninového vývaru 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) ¼ menšího pórku cca 70 g másla 5 – 6 lžic pšeničné krupice 5 – 6 lžic řidší máslové jíšky muškátový oříšek, bílý mletý pepř sůl osmažené kostičky z bílého pečiva petrželka   Postup: Oloupanou, omytou a...

Pomerančová bábovka

25.11.2016 23:15
Suroviny: 5 vajec 200 g jemného krystalového cukru 1 větší pomeranč 200 g hladké mouky 40 g bramborové moučky nebo1 vanilkový puding ¾ kypřícího prášku do pečiva 100 – 120 ml vody   sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy   Postup: Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme...

Křest nové knihy Chuť a vůně baroka

21.11.2016 23:17
Dnes v podvečer se v budově ČRO Plzeň křtila moje nová kniha s názvem Chuť a vlně baroka Kmtorami této barokní kuchařky byly: Ing Alena \svobodová, PhDr. Irena Bukačová a bývalá hlasatelka ČT, paní Marie Retková. Křtem provázel pan Stanislav Jurík a učinkoval ansámblový sbor při ZUŠ Přeštice pod...

Kýta z divočáka protýkaná česnekem a slaninou

18.11.2016 23:13
Suroviny: 1,5 kg kýty z divočáka 2 lžíce sádla 1 palice česneku 2 cibule 70 g uzené slaniny 1 l masového vývaru 100 ml červeného vína hrubě mletý černý pepř sůl   Postup: Maso důkladně odblaníme, omyjeme, osušíme a hustě protkneme na klínky nakrájenou slaninou a oloupanými stroužky...

Mastné vdolky

11.11.2016 21:12
Suroviny: 500 g hladké mouky 1 vejce 300–350 ml mléka 1 lžička cukru 3 lžíce oleje 25 g droždí sůl 70 g másla na potření 3 oloupaná a nastrouhaná jablka na náplň moučkový cukr na posypání   Postup: Do mísy prosejeme mouku a přidáme vykynutý kvásek, který jsme připravili z několika lžic...

Kapoun s citrónovou omáčkou

04.11.2016 19:54
Suroviny: cca 1,50 kg králičího, kohoutího nebo kuřecího masa 1 vrchovatou lžíci másla sůl Na omáčku: 60 g másla 60 g hladké mouky cca ¾ l králičího nebo drůbežího vývaru 1 citrón ½ lžičky šafránu sůl   Postup: Nejprve nakrájíme maso na porce, částečně vykostíme a odkrojíme všechny drobné...

Klárčiny utopenci z Bohů

28.10.2016 19:51
  Suroviny: ½  - 1 kg cibule 2 kg kloboučků menších pevných hřibovitých hub Na nálev: 1 l vody ½ l octa 150 g cukru 15 kuliček pepře 15 kuliček nového koření 2 bobkové listy 1 hřebíček 1 polévkovou lžíci soli 3 lžíce oleje   Postup: Z uvedených surovin uvaříme nálev, do vařícího...

Likér ze šípků

21.10.2016 19:50
Suroviny: 500 g šípků 1 ½ l vodky nebo třešňovice 250 g cukru 200 ml vody kůra z půlky pomeranče kousek celé skořice 1–2 tobolky kardamomu Postup: Očištěné a okvětí zbavené šípky spolu s pomerančovou kůrou, skořicí a kardamomem necháme 10 dní vylouhovat v alkoholu. Potom tekutinu slijeme...
Záznamy: 381 - 390 ze 727
<< 37 | 38 | 39 | 40 | 41 >>