Recepty z rádia
Pajšl čili kořínek na smetaně
24.03.2023 09:21
Suroviny:
1 vepřový kořínek (plíce, srdce, jazyk)
kousek jater nebo jen
2 srdce a 2 jazyky
1 cibule
200 g kořenové zeleniny
10 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
2 bobkové listy
ocet, sůl
60 g másla
50 g hladké mouky
350 ml sladké nebo kysané smetany
Postup:
Omytý kořínek bez...
Rýže s vepřovým masem a zeleninou
17.03.2023 08:48
Rýže s vepřovým masem a zeleninou (rizoto po česku)
Suroviny:
400 g vepřového plecka
2 lžíce sádla nebo oleje
2 cibule
250–300 g rýže
2 mrkve
¼ středně velkého celeru
1 malá plechovka sterilovaného hrášku
500 ml masového vývaru
mletý pepř
sůl
Na posypání:
70 g nastrouhaného tvrdého sýru...
Jemné tvarohové řezy s pudinkem
10.03.2023 10:34
Suroviny:
Na těsto:
300 g hladké mouky
200 g másla nebo rostlinného tuku
130 g cukru
2 vejce
½ balíčku prášku do pečiva
Na náplň:
500 g měkkého tvarohu (ne ve vaničce!)
130 g cukru
2 vejce
120 g másla
2 PL rumu
1 vanilkový pudink
500 ml mléka
citronová kůra, rozinky, ořechy, sušené ovoce,...
Fazole po bretaňsku
03.03.2023 10:18
Suroviny:
400 g suchých bílých fazolí
1 cibule
1 PL sádla
1 PL hladké mouky
3 stroužky česneku
100 g rajčatového protlaku
200 g klobásy
50 g slaniny
špetka cukru
špetka tymiánu
mletý pepř, sůl
Postup:
Přebrané fazole namočíme na několik hodin do vody, nejlépe je nechat namočené přes noc....
Maďarský tokáň z vepřového masa
24.02.2023 11:17
Suroviny:
600 g vepřového masa z plece
2 cibule
2 papriky
100 g rajčatového protlaku
1 stroužek česneku
70 g slaniny
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžíce polohrubé mouky
mletý pepř
sůl
vývar
1 lžíce sádla
200 ml smetany
Postup:
Maso otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na nudličky. Slaninu...
Biskupský chlebíček
17.02.2023 09:45
Suroviny:
8 celých vajec
500 g krystalového cukru
500 g hladké mouky (může být i polohrubá mouka 1:1)
200 g čokolády na vaření
200 g ořechů
200 g sušeného ovoce
Tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Cukr a celá vejce vyšleháme do husté pěny. Potom postupně...
Játrová omáčka
10.02.2023 09:31
Suroviny:
200 g hovězích nebo vepřových jater
40 g slaniny
1 cibule
40 g tuku (olej, sádlo)
30 g hladké mouky
750 ml vývaru
sůl, mletý pepř, majoránka, česnek
Postup:
Očištěná játra umeleme na masovém strojku, přidáme k nim majoránku a mletý pepř a promícháme....
Maso v pórkovém obalu
03.02.2023 09:06
Suroviny:
4 plátky masa po cca 150 g (libové vepřové, krůtí nebo kuřecí)
1 menší pórek
1 žloutek
1 polévková lžíce plnotučné hořčice
1 polévková lžíce másla
1 polévková lžíce hladké mouky
špetka mletého pepře
sůl
3 polévkové lžíce oleje na opékání
Postup:
Maso naklepeme, osolíme a...
Kroupová polévka s fazolemi
29.01.2023 09:27
Suroviny:
250 g krup
250 g suchých fazolí
2 bobkové listy
1 větší cibule
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
100 g šunky, uzeniny nebo uzeného masa
2 l vývaru (lze připravit i z kostky)
4 stroužky česneku
mletý pepř, mletá paprika, majoránka
sůl
Postup:
Fazole přes noc...
Císařský trhanec
27.01.2023 10:01
Suroviny:
Na těsto:
250 ml plnotučného mléka nebo sladké smetany
100 g hladké nebo polohrubé mouky
2-3 vejce
špetka soli
1 lžíce cukru
50 g rozinek
máslo na pečení
Na polití:
rozvařené čerstvé nebo kompotované ovoce, ovocná šťáva, nejlépe malinová či ovocná přesnídávka
Postup:
Do hrnku nebo...
Záznamy: 101 - 110 ze 742