Maso v pórkovém obalu

03.02.2023 09:06

Suroviny:

 

4 plátky masa po cca 150 g (libové vepřové, krůtí nebo kuřecí)

1 menší pórek

1 žloutek

1 polévková lžíce plnotučné hořčice

1 polévková lžíce másla

1 polévková lžíce hladké mouky

špetka mletého pepře

sůl

3 polévkové lžíce oleje na opékání

 

Postup:

Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Očištěný pórek nakrájíme na drobné čtverečky. V nádobě rozehřejeme máslo a pórek na něm asi 3 minuty podusíme.

Žloutek rozmícháme s hořčicí a touto směsí potřeme z jedné strany připravené plátky masa. Na to navršíme podušený pórek, trochu přitiskneme a poprášíme hladkou moukou. V pánvi nebo kastrolu rozehřejeme olej a připravené plátky masa v něm opečeme. Opékáme nejprve stranu s pórkem. Asi po pěti minutách maso obrátíme a opékáme z druhé strany také cca 5 minut. Pečeme pomalu do světle hnědého zbarvení.

Nejvhodnější přílohou jsou brambory v různých úpravách, ale výborné je i pečivo. Pokrm je vhodné doplnit zeleninovými saláty nebo nakládanou zeleninou.

 

Celková doba přípravy cca 30 minut

4 porce

 

Mám ráda zeleninu, je výborná jak syrová, tak se z ní dají vytvářet báječné teplé pokrmy. Pórek je mým kandidátem na dobré jídlo. Může nahradit cibuli, je totiž méně pálivý, je výtečný na salát, krásně ozdobí hotový pokrm, v neposlední řadě je senzační do pomazánek. Ať už je v syrové nebo vařené podobě, je velmi chutný a zdravý. Dnešní pokrm dá vyniknout lahodné kombinaci pórku a másla, chuť je podtržena pikantností hořčice. Myslím, že bude všem podle dnešního receptu chutnat.