Císařský trhanec

27.01.2023 10:01

Suroviny:

Na těsto:

250 ml plnotučného mléka nebo sladké smetany

100 g hladké nebo polohrubé mouky

2-3 vejce

špetka soli

1 lžíce cukru

50 g rozinek

máslo na pečení

Na polití:

rozvařené čerstvé nebo kompotované ovoce, ovocná šťáva, nejlépe malinová či ovocná přesnídávka

 

Postup:

Do hrnku nebo mísy nalijeme mléko nebo smetanu a rozšleháme se žloutky. Za stálého šlehání postupně přisypáváme mouku, cukr a rozinky. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků, které jsme před šleháním lehce osolili. Na pánvi rozehřejeme máslo a po obou stranách v něm postupně pečeme silnější omelety do světle hnědého zabarvení. Upečené vidličkami ještě na pánvi roztrháme na kousky, pocukrujeme, přidáme kousek másla a lehce opečeme. Cukr krásně zkaramelizuje a dodá pokrmu výbornou chuť. Opečený trhanec klademe na talíře a polijeme rozvařeným ovocem či šťávou, anebo můžeme podávat s kompotem.

 

Celková doba přípravy 40 minut

Cca 2 porce

 

Kromě „teafelspitzu“, byl trhanec oblíbeným jídlem císaře pána, který si na něm pochutnával. Když si pochutnával císař pán, proč bychom si na něm nemohli pochutnat i my, viďte?

Možná máte v mrazáku z letní sezóny zamražené borůvky. Rozvařené s trochou cukru a zalité smetanou, to je koruna císařského trhance v našich podmínkách.

Tím si toto císařské jídlo počeštíme českým žahourem, připraveným právě z borůvek.