Recepty z rádia
Králičí stehna naložená ve víně
26.07.2024 09:39
Suroviny:
4 ks králičích stehen
100 g slaniny
2 cibule
250 ml smetany
event. několik lžic máslové jíšky
sůl
Na nálev:
200 ml bílého vína
100 ml vinného octa
200 g kořenové zeleniny
tymián, bobkový list, nové koření, jalovec, citrónová kůra
Postup:
Všechny uvedené suroviny na nálev svaříme....
Zelnice a židovské brambory
19.07.2024 09:02
Zelnice
Suroviny:
450 g hlávkového zelí
1 lžička kmínu
500 ml kysané smetany
2-3 lžíce hladké mouky
petrželová nať nebo pažitka
20 g másla
sůl
trochu octa
Postup:
Hlávkové zelí očistíme, opláchneme a nakrájíme na nudličky, které nemusí být příliš tenké. Zalijeme studenou vodou,...
Lišácká hovězí pečeně
12.07.2024 09:10
Suroviny:
1 kg hovězího masa (květová špička, roštěnec, hrudí vcelku..)
1 velká cibule
50 g slaniny
sádlo na opékání
2 x 30 g másla
divoké koření (10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy)
500 g čerstvých lišek
50 g slaniny
špetka kmínu
sůl, mletý pepř
cca 400 ml silného...
Svěží citronové řezy
05.07.2024 09:25
Suroviny:
Na těsto:
6 vajec
220 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
300 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
citronová kůra
Na krém:
2 – 3 citrony
voda
150 g cukru
2 lžičky másla
1 vanilkový pudink
1 žloutek
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
Postup:
Celá vejce,...
Pestrý talíř - vařený květák s osmaženou strouhankou
28.06.2024 09:22
Suroviny:
1 větší květák
100 g másla
120 g strouhanky
600 g na másle podušené zeleniny
čerstvá zelenina (rajčata, papriky, salátová okurka, polníček,...)
2 vejce uvařená natvrdo
4 plátky šunky
10 nových brambor
petrželka, pažitka nebo jiné oblíbené bylinky
sůl
Postup:
Květák zbavíme velkých...
Dušenice
21.06.2024 09:07
Suroviny:
4 plátky krkovice bez kosti o hmotnosti cca 150 g
2 větší cibule
10 stroužků česneku
1 lžička sladké mleté papriky
trochu oleje
200 ml smetany ke šlehání
vývar nebo voda na podlití
mletý pepř, sůl
event. podle chuti ještě 1 lžička plnotučné hořčice
worchesterská...
Kočičí štajryš
14.06.2024 09:12
Suroviny:
¾ kg brambor
½ kg kysaného zelí
1hrnek trhaných krupek (200 ml)
1 větší cibule
1 lžíce sádla
150 – 200 g slaniny nebo prorostlého uzeného masa
kmín, celerová nať nebo snítka libečku
sůl
Postup:
V osolené vodě s kmínem a celerovou natí nebo libečkem uvaříme do měkka...
Vepřová plec podle šenkýře
07.06.2024 09:10
Suroviny:
500 g vepřové plece
2 cibule
2 lžíce sádla nebo oleje
1 lžička cukru krupice
3 masité papriky, 5 vyzrálých rajčat nebo
1 konzerva zeleninového leča (720 ml)
2 chilli papričky (podle chuti)
70 g rajčatového protlaku
150 ml světlého piva
mletý pepř, sůl
zeleninová...
Zámecké kotlety
31.05.2024 09:13
Suroviny:
4 kotlety bez kosti (vepřové karé) po cca 120 g
olej na smažení
mletý pepř, worchesterská omáčka, sůl
1 lžíce másla
100 g čerstvých žampiónů nebo malá konzerva sterilovaných
kousek pórku
Na 4 ks palačinek:
150 ml mléka
100 ml sodové nebo minerální vody perlivé
6 PL hladké nebo polohrubé...
Sladké bochánky se skořicí plněné krémem
24.05.2024 09:01
Suroviny:
Na těsto:
1 hrnek bílého jogurtu
½ hrnku oleje
10 g sušeného droždí
1 lžička soli
4 lžíce cukru
3 hrnky hladké mouky
1 žloutek
Na krém:
300 ml mléka
1 vanilkový puding
250 g mascrpone
200 ml šlehačky
4 – 5 lžic moučkového cukru
event. rum
Na drobenku:
90 g hrubé mouky
50 g másla
50 g...
Záznamy: 21 - 30 ze 730