Recepty z rádia
Znojemská hovězí pečeně
22.11.2024 09:35
Suroviny:
1 kg zadního hovězího masa
100 g sádla
2 velké cibule
50 g slaniny
3 lžíce hladké mouky
mletý pepř
sůl
4 kyselé okurky (podle chuti může být i více)
Postup:
Maso seřízneme na podlouhlý šál, otřeme vlhkým ubrouskem a protkneme klínky slaniny. Osolíme, opepříme a necháme nejméně...
Srnčí plec se šípkovou omáčkou
15.11.2024 10:03
Suroviny:
1 kg srnčí plece
50 g slaniny
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
1 lžíce sádla
1 lžíce divokého koření (nové koření, pepř, jalovčinky, tymián, bobkový list)
vývar
150 g šípkové zavařeniny
50 ml červeného vína
1 citrón
sůl
Postup:
Odblaněné maso omyjeme,...
Kynuté těsto (pro každého podle chuti)
08.11.2024 09:17
Suroviny:
350 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
40 g droždí
250 ml mléka
100 ml oleje
2 vejce
špetka strouhaného muškátového oříšku
citrónová kůra
sůl
Postup:
Z droždí, 1 lžíce cukru, 4 lžic mouky a 5 lžic vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na...
Chlebové dalamánky
01.11.2024 09:17
Suroviny:
250 g žitné chlebové mouky
250 g hladké mouky
1 středně velký vařený brambor
20 g droždí
1 lžička cukru
cca 300 ml vody
sůl
Na posypání:
kmín a hrubozrnná sůl
Postup:
Z droždí, vlažné vody s trochou mouky a cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy...
Hovězí po burgundsku
25.10.2024 09:12
Suroviny:
cca 1 kg hovězího masa loupaná plec
5 lžic oleje
2 cibule
2 velké mrkve
½ středně velkého celeru
100 g slaniny
3 stroužky česneku
1 větší snítka rozmarýnu, 2 bobkové listy
100 g rajčatového protlaku
400 ml červeného vína
voda
sůl, mletý pepř
200 g na másle opečených malých cibulek
100 g...
Kynuté knedlíky s povidly
18.10.2024 09:24
Suroviny:
700 g hrubé mouky
300 – 350 ml mléka
1 vejce
25 g droždí
1 lžička cukru
sůl
švestková povidla
Na posypání a polití:
moučkový cukr
mletá skořice
rozpuštěné máslo
event. nastrouhaný tvrdý tvaroh
Postup:
V jedné třetině vlažného mléka rozpustíme cukr, přidáme rozdrobené droždí a...
Kuře s hříbky
11.10.2024 09:41
Suroviny:
1 kuře o hmotnosti cca 1 kg nebo zadní kuřecí čtvrtky
250 g čerstvých hříbků nebo hrst sušených
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
200 ml sladké smetany
vývar
muškátový květ
petrželka
sůl
Postup:
Omyté kuře naporcujeme, osolíme a na polovině másla krátce opečeme a pak dusíme do...
Květáková polévka s ovesnými vločkami
04.10.2024 09:23
Suroviny:
1 ½ litru vody
½ středně velkého květáku
hrst ovesných vloček
1 mrkev
plátek celeru
¼ menšího pórku
špetka mletého muškátového květu
sůl
1 lžíce másla
petrželka nebo pažitka
chlebové krutonky
Postup:
Očištěný květák, mrkev, celer a pórek omyjeme. Květák rozebereme na růžičky,...
Dobré kuře (recept z 15.století)
27.09.2024 09:29
Suroviny:
1 kuře o hmotnosti cca 1 ½ kg
1 cibule
2 mrkve
1 pórek
1 plátek celeru
sůl, voda
⅛ l suchého bílého vína
75 g staršího bílého chleba
¼ l vývaru z vaření
šťáva z ½ citronu
¼ l suchého bílého vína
2 hřebíčky
½ lžičky mletého zázvoru
½ lžičky mletého kmínu
černý pepř, čerstvě mletý
1 lžíce...
Makové řezy se švestkami a s marcipánem
20.09.2024 09:09
Suroviny:
250 hladké mouky
150 g moučkového cukru
50 g másla
2 lžíce oleje
2 vejce
100 g mletého máku
250 ml mléka
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
špetka mletých hřebíčků
½ lžičky mleté skořice
citronová kůra
500 g dobře vyzrálých švestek
70 g mandlového marcipánu
hrst mandlových lupínků
tuk a...
Záznamy: 21 - 30 ze 747