Recepty z rádia
Leskovačka mučkalica
09.06.2021 15:40
Suroviny:
500 g vepřového masa (karé, plec, krkovice)
1 – 2 stroužky česneku
1 lžíce rostlinného oleje
4 červené papriky (kapie)
4 větší masitá vyzrálá rajčata (mohou být i z konzervy)
2 lžíce oleje
1 cibule
1 – 2 feferonky
1 lžíce mleté sladké papriky
mletý pepř, sůl
Postup:
Maso...
Dort „Na golfu“
04.06.2021 07:50
Suroviny:
250 g čerstvého špenátu
4 vejce
220 g cukru krupice
200 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
200 ml kvalitního rostlinného oleje
100 g loupaných mletých mandlí
1 lžíce pomerančové šťávy
1 lžička strouhané pomerančové kůry
špetka soli
Na krém:
250 g mascarpone
250 g...
Treska pečená s bylinkovým máslem
28.05.2021 07:51
Suroviny:
4 porce čerstvé tresky po cca 200 g
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
sůl
1 citrón nebo limetka na ozdobu
Na bylinkové máslo:
12g nasekaných bylinek
(petrželka, estragonové lístečky, koriandrové lístky, tymián, ….)
1 lžička nastrouhané...
Jablečný terč
21.05.2021 09:01
Suroviny:
Na těsto:
2 vejce
70 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce oleje
100 ml mléka
200 g hladké mouky
13 g kypřícího prášku
2 jablka
1 citrón
špetka soli
Na krém:
250 ml mléka
50 g krystalového cukru
15 g kukuřičného škrobu ( maizena)
1 vejce
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání...
Chřest s máslovou omáčkou
14.05.2021 08:44
Suroviny:
500 g chřestu
100 g nakrájené anglické slaniny
1 lžička cukru
1 lžička citrónové šťávy
1 lžička másla
sůl
na másle osmažená strouhanka
Na omáčku:
250 ml vývaru z chřestu
80 g čerstvého másla
45 g hladké mouky
50 g oloupaných a nahrubo nasekaných mandlí
cukr
citrónová šťáva
sůl
Postup:...
Zapékané bramborové noky
07.05.2021 09:01
Suroviny:
Na těsto:
600 g ve slupce vařených brambor
1 PL másla nebo rostlinného tuku
2 žloutky
40 g strouhaného sýra
120 g hrubé mouky
1 PL bramborového škrobu
špetka strouhaného muškátového oříšku, sůl
hrst najemno nasekaných oblíbených čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, libeček, majoránka,...
Guláš z vepřových jazyků po vídeňsku
30.04.2021 09:04
Suroviny:
750 g vepřových jazyků
70 g sádla nebo oleje
350 g cibule
1 lžíce mleté papriky
70 g rajčatového protlaku
1 lžíce octa
mletý pepř
1 – 2 lžíce jíšky
sůl
vývar
Postup:
Jazyky očistíme, vypereme a přelijeme vroucí vodou. Po několika minutách je vyndáme a namočíme do studené vody. Po chvilce...
Bílé pečivo jako od pekaře
23.04.2021 08:47
Suroviny:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
50 ml oleje
2 lžičky soli
Na kvásek:
30 g droždí
5 polévkových lžic teplého mléka
1 lžička cukru
Na potření:
1 vejce
1 PL mléka
Na posypání:
hrubozrnná sůl, mák, sezamové nebo lněné semínko, kmín,…
Postup:
Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme...
Opilý františkán po třiceti letech
16.04.2021 09:04
Suroviny:
Na korpus:
150 g másla
150 g cukru
4 vejce
1 polévková lžíce kakaa
1 kávová lžička prášku do pečiva
120 g mletých ořechů
70 g hrubé mouky
Na náplň:
200 g mletých ořechů
4 polévkové lžíce moučkového cukru
1,5 dl rumu
Na krém:
250 g másla
170 g kondenzovaného slazeného mléka (cca ¾...
Sekanina – hašé (starý recept podle M.D. Rettigové)
09.04.2021 08:59
Suroviny:
400 g vařeného nebo pečeného masa (telecí, hovězí, vepřové)
výpek z masa nebo trochu vývaru
40 g másla
1 cibule
2 vejce
sůl
pepř
Postup:
Zbude-li ti kousek telecí nebo vepřové nebo jiné pečeně, drobince ji usekej. Zatím nech na másle dozlatova usmažit drobně usekanou cibulku,...
Záznamy: 181 - 190 ze 731