Recepty z rádia
Kapusta po jihočesku
29.10.2021 10:02
Suroviny:
1 kapusta o hmotnosti cca 900 g
600 g syrových oloupaných brambor
300 g uzeného vepřového bůčku
1 polévková lžíce majoránky
3 stroužky česneku
mletý pepř
sůl
Na jíšku:
50 g másla
1 středně velká cibule
40 g hladké mouky
Postup:
Kapustu očistíme a omyjeme, listy zbavíme silných...
Křimické závitky
22.10.2021 10:22
Suroviny:
4 plátky z vepřové krkovice po cca 150 g
2 větší cibule
3 stroužky česneku
650 g kysaného zelí
4 jablka
50 g slaniny
3 lžíce hladké mouky
2 – 4 lžíce cukru (podle chuti)
2 lžíce sádla
mletý pepř
kmín
sůl
vývar na podlévání
Postup:
Pátky krkovice mírně naklepeme, osolíme,...
Buchty se švestkami a mákem
15.10.2021 15:51
Suroviny:
700 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
40 g droždí
50 g vlahého másla
50 g vlahého sádla
350 - 400 ml vlažného mléka
2 žloutky
sůl
sádlo a máslo na pečení
Na náplň:
1 kg vypeckovaných švestek
50 g mletého máku
50 g krystalového cukru
Postup:
Z droždí, 1 lžičky cukru, 2...
Švestky v peřině
08.10.2021 10:11
Suroviny:
5 l švestek
2 l vody
300 g cukru krupice
1 petol (konzervační přípravek na zavařování)
Dále budeme potřebovat:
5 l sklenici s víčkem, nemusí být šroubovací
1 polštář
1 peřinu
1 podložku polystyrénovou nebo dřevěnou
Postup:
Vybereme pokud možno pevné a nepoškozené...
Bramborové škubánky s mákem a klevelou
01.10.2021 19:34
Suroviny:
1 kg brambor
100 g polohrubé mouky
100 g hrubé mouky
sůl
Na posypání a polití:
100 g mletého máku
100 g moučkového cukru
70 g sádla nebo másla
Postup:
Oloupané, omyté, na větší kousky nakrájené brambory dáme vařit do mírně osolené vody. Jakmile jsou brambory měkké, odlijeme stranou asi...
Ragú z hovězího masa
24.09.2021 10:00
Suroviny:
500 g hovězího masa z plece nebo krku, mohou být i líčka
1 cibule
2 lžíce sádla
1 stroužek česneku
1-2 lžíce rajčatového pyré (protlaku)
½ l kvalitního bílého vína
1 bobkový list
2 snítky čerstvého tymiánu
mletý pepř
sůl
50 g zelených oliv bez pecek
2 lžíce hladké...
Silná polévka
17.09.2021 08:55
Suroviny:
500 g zadního hovězího masa
250 g vepřového srdce
100 g vepřových jater
120 g uzeného bůčku
250 g kořenové zeleniny
květák, pór, kapusta
sůl
Postup:
Omyté maso, srdce a játra vložíme do většího hrnce, zalijeme vodou a pomalu vaříme téměř doměkka. Potom přidáme očištěnou zeleninu,...
Jarní kuřátka plněná jablky a hruškami
10.09.2021 09:16
Suroviny:
2 ks jarních kuřátek
6 plátků slaniny
1lžíce másla
1cibule
sůl
Na náplň:
6 jablek
2 hrušky
50 g slaniny
1cibule
1 lžíce másla
sůl
Postup:
Nejprve připravíme náplň: Oloupaná jablka a hrušky nakrájíme na kostičky. Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky...
Frikasé
03.09.2021 10:56
Suroviny:
700 g kuřecího, krůtího, telecího nebo králičího masa
1 cibule
150 ml mléka
100 ml smetany
vývar
muškátový květ
1 citrón
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
sůl
petrželka
na másle osmažená strouhanka
Postup:
Na polovině másla zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na větší kousky...
Jak na cukety?
27.08.2021 09:51
Suroviny:
1 středně velká cuketa
3 lžíce oleje
1 cibule
3 stroužky česneku (podle chuti může být i více)
2 – 3 mrkve
1svazek bylinek (tymián, bazalka, petrželka, libeček, majoránka,….)
70 g rajčatového protlaku
sůl
mletý pepř
Postup:
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli,...
Záznamy: 161 - 170 ze 731