Ztracená vejce ve smetanové omáčce

03.03.2017 20:24

Suroviny:

500 ml vody

500 ml kysané smetany

6 vajec

5 kuliček nového koření

5 kuliček pepře

1 bobkový list

ocet

3 lžíce hladké mouky

sůl

kopr

 

Postup:

Koření povaříme několik minut v osolené a okyselené vodě. Potom koření vyjmeme a zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou moukou. Omáčku přivedeme k varu a opatrně do ní rozklepneme čerstvá vejce tak, aby zůstala pohromadě, a uvaříme je na hniličku, tj. asi 4 minuty. Hotový pokrm můžeme ochutit najemno nakrájeným koprem.

 

Příloha: brambory na loupačku nebo pečivo

 

Celková doba přípravy: 20 minut

4–6 porcí

 

Velice lahodný pokrm, jehož příprava, jak je zde popsaná, je typická pro Plzeňsko. Ztracená vejce se totiž tímto způsobem, přímo v omáčce, vaří jenom zde. Pro svoji snadnou a rychlou přípravu se toto jídlo vařilo převážně v den, kdy se pralo, žehlilo nebo byly na pořadu dne jiné neodkladné práce a na složitější oběd nezbyl čas. Velmi vhodný pokrm pro postní čas.