Ztracená vejce ve smetanové omáčce
Suroviny:
500 ml vody
500 ml kysané smetany
6 vajec
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
1 bobkový list
ocet
3 lžíce hladké mouky
sůl
kopr
Postup:
Koření povaříme několik minut v osolené a okyselené vodě. Potom koření vyjmeme a zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou moukou. Omáčku přivedeme k varu a opatrně do ní rozklepneme čerstvá vejce tak, aby zůstala pohromadě, a uvaříme je na hniličku, tj. asi 4 minuty. Hotový pokrm můžeme ochutit najemno nakrájeným koprem.
Příloha: brambory na loupačku nebo pečivo
Celková doba přípravy: 20 minut
4–6 porcí
Velice lahodný pokrm, jehož příprava, jak je zde popsaná, je typická pro Plzeňsko. Ztracená vejce se totiž tímto způsobem, přímo v omáčce, vaří jenom zde. Pro svoji snadnou a rychlou přípravu se toto jídlo vařilo převážně v den, kdy se pralo, žehlilo nebo byly na pořadu dne jiné neodkladné práce a na složitější oběd nezbyl čas. Velmi vhodný pokrm pro postní čas.