Zrazy a Mrkvový salát se smetanou a křenem (z polské kuchyně)
Suroviny:
400 g mletého masa
1 rohlík nebo žemle
1 vejce
100 g slaniny
mletá paprika
1 cibule
sůl, mletý pepř
tuk na smažení
Postup:
Připravíme si směs z masa, vejce, koření a zvlhčené housky. Z hmoty utvoříme placičky, na ně poklademe na nudličky nakrájenu slaninu a zatočíme. Ze všech stran je opečeme na tuku. Pak k nim přidáme cibuli, papriku, podlijeme a dusíme. Na měkké zrazy vyjmeme, rozdělíme na talíře a přelijeme je omáčkou, kterou jsme předem přecedili. Podáváme s vařenými brambory.
Celková doba přípravy cca 45 minut
4 – 6 porcí
Mrkvový salát se smetanou a křenem
Suroviny:
3 mrkve
1 jablko
1 vrchovatá lžíce křenu
150 ml kysané smetany
cukr, sůl, petrželka
Postup:
Oloupaná jablka, mrkev a křen nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky a promícháme. Smetanu rozmícháme s cukrem, osolíme a touto studenou omáčkou přelijeme zeleninu. Před podáváním necháme vychladit.
Servírujeme v pohárech, ozdobené petrželkou.
Celková doba přípravy cca 10 minut