Zrazy a Mrkvový salát se smetanou a křenem (z polské kuchyně)

17.07.2014 23:17

Suroviny:

 

400 g mletého masa

1 rohlík nebo žemle

1 vejce

100 g slaniny

mletá paprika

1 cibule

sůl, mletý pepř

tuk na smažení

 

Postup:

 

Připravíme si směs z masa, vejce, koření a zvlhčené housky. Z hmoty utvoříme placičky, na ně poklademe na nudličky nakrájenu slaninu a zatočíme. Ze všech stran je opečeme na tuku. Pak k nim přidáme cibuli, papriku, podlijeme a dusíme. Na měkké zrazy vyjmeme, rozdělíme na talíře a přelijeme je omáčkou, kterou jsme předem přecedili. Podáváme s vařenými brambory.

 

Celková doba přípravy cca 45 minut

4 – 6 porcí

 

Mrkvový salát se smetanou a křenem

 

Suroviny:

 

3 mrkve

1 jablko

1 vrchovatá lžíce křenu

150 ml kysané smetany

cukr, sůl, petrželka

 

Postup:

 

Oloupaná jablka, mrkev a křen nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky a promícháme. Smetanu rozmícháme s cukrem, osolíme a touto studenou omáčkou přelijeme zeleninu. Před podáváním necháme vychladit.

Servírujeme v pohárech, ozdobené petrželkou.

 

Celková doba přípravy cca 10 minut