Znojemský guláš

19.05.2016 23:06

Suroviny:

750 g předního hovězího masa nebo z květové špičky

50 g slaniny

1 lžíce másla

2 cibule

1 lžička mleté papriky

2 kyselé okurky

30 g nastrouhaného tvrdého chleba

1/8 l červeného vína

sůl

Na ozdobu: petrželka a plátky kyselé okurky

 

Postup:

Maso nakrájíme na stejně velké kousky. V kastrole rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu a máslo. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a usmažíme ji do růžova. Pak přidáme mletou papriku, zalijeme malým množstvím vařící vody nebo vývarem. Na tento základ vložíme nakrájené maso, na kolečka nakrájené okurky, zasypeme strouhaným tvrdým chlebem, osolíme, promícháme a dusíme do měkka. Poté guláš zalijeme vínem a povaříme cca 5 minut.

Porce guláše můžeme ozdobit na kolečka nakrájenými okurkami a petrželkou.

Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, těstoviny nebo dušená rýže. Vhodné je i pečivo.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

6 porcí

 

Toto je jeden z mnoha receptů na guláš. Guláš sice pochází z Maďarska, ale svoje místo má v kuchyních celé Evropy.

Původně to byl tradiční pokrm pastevců. Vařil se na ohni v kotlíku, leckdy společně s bramborami. Pravý guláš se nezahušťoval tenkrát ani dnes. Proto je možná mnoho turistů zklamáno, když si při cestách po Maďarsku v restauracích vyberou guláš a dostanou něco, co spíš připomíná gulášovou polévku. Ovšem vždy jde o báječně ochucený pokrm, který slávě maďarské kuchyni nezůstane nic dlužen.