Znojemská hovězí pečeně
Suroviny:
1 kg zadního hovězího masa
100 g sádla
2 velké cibule
50 g slaniny
3 lžíce hladké mouky
mletý pepř
sůl
4 kyselé okurky (podle chuti může být i více)
Postup:
Maso seřízneme na podlouhlý šál, otřeme vlhkým ubrouskem a protkneme klínky slaniny. Osolíme, opepříme a necháme nejméně hodinu v chladu proležet. Na sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a na tomto základu připravené maso rychle ze všech stran opečeme. Pak zalijeme trochou vařící vody a pod pokličkou dusíme v troubě do měkka. Během dušení maso obracíme a podle potřeby doléváme vařící vodou. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme, zaprášíme moukou, trochu osmažíme a zalijeme vodou. Vody dáme tolik, aby byla šťáva řídká. Pak zvolna vaříme tak dlouho, až se začne houstnoucí šťáva oddělovat od tuku. Potom šťávu přecedíme a převaříme. Maso porcujeme přes vlákna, přeléváme šťávou a sypeme na plátky nakrájenou kyselou okurkou.
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo houskové knedlíky.
Celková doba přípravy 2 ½ - 3 hodiny
6 – 8 porcí
U nás doma máme v součsné době „omáčkové“ období. Rodinka se namlsala šípkovou omáčkou z minulého týdne a dostla chuť na znojemskou. Proti gustu žádný dišputát! Okurky mám naložené, koupím maso a dám se do toho. Vždyť k takto upravenému masu není co dodat, bývala to klasika všech restaurací a hospod. Mimochodem, ráda se poslední dobou k těmto receptů vracím. Jednak v tom hraje roli nostalgie, ale především, jsou to recepty stále živé a výborné.