Žerba
Suroviny:
Na těsto:
500 g hladké nebo polohrubé mouky
1 KL jedlé sody
250 g másla nebo rostlinného tuku
3 PL moučkového cukru
2 dl mléka
20 g droždí
1 vejce
sůl
Na nádivku:
300 g pikantní marmelády (rybíz, angrešt, mohou být i švestková povidla)
150 g mletých vlašských ořechů
Na polevu:
100 g čokolády na vaření
50 g ztuženého tuku
Postup:
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme vzejít.
Všechny sypké suroviny (mouka, soda, cukr, sůl) dáme do mísy a dobře promícháme. Přidáme vejce, změklé máslo nebo tuk, mléko se vzešlým droždím a uhněteme těsto. Doporučuji propracovat rukama, tak těsto proděláme lépe než vařečkou. Vypracované těsto rozdělíme na tři stejné díly, vytvoříme z nich válečky a necháme je asi 20 minut odpočinout. Potom každý díl rozválíme na plát. První přeneseme do pekáče nebo plechu s vyšším okrajem, vyloženým pečícím papírem. Plát těsta potřeme marmeládou a posypeme mletými ořechy. Na něj položíme druhý plát těsta, opět ho potřeme marmeládou a opět zasypeme mletými ořechy. Poslední plát položíme na povrch, propícháme ho vidličkou, aby se při pečení nekroutil a nevzdouval. Necháme dalších 20 minut odpočinout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 30 – 40 minut při 180 °C. Upečený moučník necháme dokonale vychladnout. Studený polijeme čokoládovou polevou. Když poleva zaschne, nakrájíme na řezy.
Příprava polevy:
Čokoládu na vaření spolu s tukem rozpustíme ve vodní lázni, promícháme a mírně prochladlou polevou polijeme moučník.
Celková doba cca 2 hodiny