Zelnice a židovské brambory

19.07.2024 09:02

Zelnice

 

Suroviny:

450 g hlávkového zelí

1 lžička kmínu

500 ml kysané smetany

2-3 lžíce hladké mouky

petrželová nať nebo pažitka

20 g másla

sůl

trochu octa

 

Postup:

Hlávkové zelí očistíme, opláchneme a nakrájíme na nudličky, které nemusí být příliš tenké. Zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme kmín, trochu octa a uvaříme doměkka. Zelí nemá být rozvařené, musí křupnout!

Zelnici zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku a krátce povaříme. Do hotového pokrmu dáme kousek másla, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Před podáváním posypeme jemně nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.

 

Celková doba přípravy 50 minut

4 – 6 porcí

 

Židovské brambory

 

Suroviny:

1200 g brambor

150 - 200 g husích škvarků

1 lžíce husího sádla

2 velké cibule

5 stroužků česneku

1 lžíce majoránky

sůl

celerová nať nebo libeček

 

Postup:

Oloupané a omyté brambory uvaříme s kmínem a celerovou natí nebo libečkem doměkka. V pekáči nebo kastrole rozehřejeme sádlo, přidáme škvarky a nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Do tohoto základu přidáme uvařené scezené brambory, prolisovaný česnek a majoránku. Je-li třeba, dosolíme. Zamícháme a několik minut prohřejeme.

Židovské brambory podáváme jako přílohu k zelnici nebo jako samostatný pokrm.

 

Celková doba přípravy cca 35 minut

4 – 6 porcí

 

Zelnice a židovské brambory, to je pokrm podle staré receptury, pocházející z Přešticka. Protože se v tomto kraji tzv.husařilo, tzn., že se pěstovaly ve velkém husy, bylo dost husího sádla a škvarků. Krásně se v tomto receptu využily. Ani o hlávkové zelí v tomto kraji nebyla nouze a tak vznikl tento výtečný pokrm, který zkombinoval obě hlavní suroviny. Výsledek je dokonalý.