Zelnice a židovské brambory
Zelnice
Suroviny:
450 g hlávkového zelí
1 lžička kmínu
500 ml kysané smetany
2-3 lžíce hladké mouky
petrželová nať nebo pažitka
20 g másla
sůl
trochu octa
Postup:
Hlávkové zelí očistíme, opláchneme a nakrájíme na nudličky, které nemusí být příliš tenké. Zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme kmín, trochu octa a uvaříme doměkka. Zelí nemá být rozvařené, musí křupnout!
Zelnici zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku a krátce povaříme. Do hotového pokrmu dáme kousek másla, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Před podáváním posypeme jemně nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Celková doba přípravy 50 minut
4 – 6 porcí
Židovské brambory
Suroviny:
1200 g brambor
150 - 200 g husích škvarků
1 lžíce husího sádla
2 velké cibule
5 stroužků česneku
1 lžíce majoránky
sůl
celerová nať nebo libeček
Postup:
Oloupané a omyté brambory uvaříme s kmínem a celerovou natí nebo libečkem doměkka. V pekáči nebo kastrole rozehřejeme sádlo, přidáme škvarky a nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Do tohoto základu přidáme uvařené scezené brambory, prolisovaný česnek a majoránku. Je-li třeba, dosolíme. Zamícháme a několik minut prohřejeme.
Židovské brambory podáváme jako přílohu k zelnici nebo jako samostatný pokrm.
Celková doba přípravy cca 35 minut
4 – 6 porcí
Zelnice a židovské brambory, to je pokrm podle staré receptury, pocházející z Přešticka. Protože se v tomto kraji tzv.husařilo, tzn., že se pěstovaly ve velkém husy, bylo dost husího sádla a škvarků. Krásně se v tomto receptu využily. Ani o hlávkové zelí v tomto kraji nebyla nouze a tak vznikl tento výtečný pokrm, který zkombinoval obě hlavní suroviny. Výsledek je dokonalý.