„Zelná hlávka“ z kynutého těsta

07.01.2022 08:47

Suroviny:

Na těsto:

500 g hladké mouky

150 ml mléka

100 ml vlažné vody

70 ml oleje

2 lžičky octa

1 lžička cukru

20 g droždí

1 lžička soli

Na nádivku:

70 g másla

2 žloutky

1 lžička soli

1 - 2 lžíce hladké mouky

5 lžic smetany

sezam nebo mák na posypání, žloutek na pomazání, máslo na vymazání pekáče

 

Postup:

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a trochu mouky, zamícháme a na teplém místě necháme vykynout. Z mouky, vykynutého kvásku a všech ostatních surovin vypracujeme tužší těsto, které se nechytá vařečky ani stěny mísy. Jeho povrch poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme cca 20 minut kynout. Potom těsto na pomoučeném vále vyválíme na obdélník o tloušťce 1 cm a po celé ploše ho potřeme nádivkou, připravenou smícháním všech uvedených surovin. Stočíme do rolády a tu nakrájíme na trojúhelníky, které naskládáme do máslem vymaštěného pekáče nebo zapékací mísy. Povrch pomažeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mákem nebo sezamem. Ve středně vyhřáté troubě pečeme při 160 °C cca 30 minut dozlatova. Prochladlé pečivo se dá snadno rozdělit. Podáváme jako loupáčky s marmeládou či medem nebo jako přílohu k polévkám, bílým omáčkám, čočce, dušené mrkvi apod. Toto pečivo je ovšem výborné také jen jako pochoutka. Díky náplni vydrží dlouhé vláčné.

Celková doba přípravy: cca 1½–2 hodiny

16–20 ks

 

Myslím, že svátečního pečiva, všech možných dobrot, majonéz, chlebíčků a já nevím čeho ještě, máme už dost a je na čase si připravit něco úplně jiného. Marně v tomto receptu budete zelnou hlávku jako takovou hledat, jen jsem toto pečivo tak pojmenovala, protože mě takovou mladou, rozčepýřenou hlávku zelí připomíná.