Zdravý zákusek

10.03.2017 23:49

Suroviny:

200 g vařené pohanky

10 g másla

80 g přírodního cukru

4 vejce

20 g kakaa

40 g hladké mouky

1 kypřící prášek

pomerančová a citronová kůra

Na polevu:

cca 200 g meruňkové marmelády

100 g čokolády na vaření

20 g ztuženého tuku

sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

 

Postup:

Pohanku několikrát propláchneme nejprve teplou, potom studenou vodou a vaříme 15 – 20 minut. Přebytečnou vodu slijeme a okapanou, do měkka uvařenou pohanku necháme vychladnout. Pak přidáme máslo, žloutky, cukr, kakao, citronovou i pomerančovou kůru z dobře omytých plodů a mouku, promíchanou s kypřícím práškem. Vše dobře promícháme. Naposledy lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu nalijeme do sádlem vymazané a moukou vysypané menší dortové formy (průměr cca 26 cm) nebo malého pekáčku a pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut při 180°C.

Prochladlý moučník vyklopíme, pomažeme marmeládou a nakonec polijeme čokoládou, rozehřátou spolu s tukem ve vodní lázni.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

 

O blahodárných účincích pohanky na náš organismus jsme si řekli v minulých relacích už hodně, je asi zbytečné podrobně vyjmenovat všechna pro, abychom ji ve větší míře konzumovali.

Že je tento moučník připraven z pohanky, málokdo uvěří, kdo ho ochutná. Chutná výborně, téměř jako sachr dort.

Můžeme ho před podáváním vylepšit ještě tím, že čokoládovou polevu posypeme mletými ořechy nebo ho ozdobíme šlehačkou a ovocem.