Zdravý zákusek
Suroviny:
200 g vařené pohanky
10 g másla
80 g přírodního cukru
4 vejce
20 g kakaa
40 g hladké mouky
1 kypřící prášek
pomerančová a citronová kůra
Na polevu:
cca 200 g meruňkové marmelády
100 g čokolády na vaření
20 g ztuženého tuku
sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Pohanku několikrát propláchneme nejprve teplou, potom studenou vodou a vaříme 15 – 20 minut. Přebytečnou vodu slijeme a okapanou, do měkka uvařenou pohanku necháme vychladnout. Pak přidáme máslo, žloutky, cukr, kakao, citronovou i pomerančovou kůru z dobře omytých plodů a mouku, promíchanou s kypřícím práškem. Vše dobře promícháme. Naposledy lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu nalijeme do sádlem vymazané a moukou vysypané menší dortové formy (průměr cca 26 cm) nebo malého pekáčku a pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut při 180°C.
Prochladlý moučník vyklopíme, pomažeme marmeládou a nakonec polijeme čokoládou, rozehřátou spolu s tukem ve vodní lázni.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny
O blahodárných účincích pohanky na náš organismus jsme si řekli v minulých relacích už hodně, je asi zbytečné podrobně vyjmenovat všechna pro, abychom ji ve větší míře konzumovali.
Že je tento moučník připraven z pohanky, málokdo uvěří, kdo ho ochutná. Chutná výborně, téměř jako sachr dort.
Můžeme ho před podáváním vylepšit ještě tím, že čokoládovou polevu posypeme mletými ořechy nebo ho ozdobíme šlehačkou a ovocem.