Závitky z hovězího masa se sardelovou náplní
Suroviny:
4 plátky zadního hovězího masa po cca120 g
1 lžíce sádla
1 menší cibule
1 lžíce hladké mouky
200 ml smetany
hořčice
worcesterská omáčka
vývar
mletý pepř
sůl
Na náplň:
1 lžíce másla
l lžička sardelové pasty
70 g prorostlé anglické slaniny
1 lžíce kaparů
1 kysaná okurka, malý stroužek česneku a 1 malá cibule
petrželová nať
Postup:
Nejprve si připravíme náplň. V misce utřeme do pěny změklé máslo se sardelovou pastou. Pak přidáme jemně nakrájenou slaninu, cibuli, okurku, kapary, petrželku a utřený česnek. Dobře promícháme.
Připravené maso naklepeme, na okrajích mírně nařízneme, osolíme, opepříme a potřeme sardelovou náplní. Plátky masa svineme, upevníme párátky nebo jehlami. V kastrole rozpálíme sádlo a závitky v něm opečeme ze všech stran. Potom k masu přidáme jemně nakrájenou cibuli, mírně podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme pod poklicí. Když je maso téměř měkké, šťávu nejprve vysmahneme, potom zaprášíme moukou, opět podlijeme vývarem a dusíme až je maso měkké. Poté závitky vyjmeme a odstraníme z nich jehly nebo párátka. Do šťávy přidáme podle chuti worcesterskou omáčku, hořčici a zalijeme smetanou. Zamícháme a necháme chvilku provařit. Závitky přelijeme omáčkou a podáváme.
Příloha: dušená rýže, těstoviny, kompoty, zejména brusinkový
Celková doba přípravy cca 2hodiny
4 porce