Závitky z hovězího masa se sardelovou náplní

31.10.2013 17:59

 

Suroviny:

4 plátky zadního hovězího masa po cca120 g

1 lžíce sádla

1 menší cibule

1 lžíce hladké mouky

200 ml smetany

hořčice

worcesterská omáčka

vývar

mletý pepř

sůl

Na náplň:

1 lžíce másla

l lžička sardelové pasty

70 g prorostlé anglické slaniny

1 lžíce kaparů

1 kysaná okurka, malý stroužek česneku a 1 malá cibule

petrželová nať

 

Postup:

Nejprve si připravíme náplň. V misce utřeme do pěny změklé máslo se sardelovou pastou. Pak přidáme jemně nakrájenou slaninu, cibuli, okurku, kapary, petrželku a utřený česnek. Dobře promícháme.

Připravené maso naklepeme, na okrajích mírně nařízneme, osolíme, opepříme a potřeme sardelovou náplní. Plátky masa svineme, upevníme párátky nebo jehlami. V kastrole rozpálíme sádlo a závitky v něm opečeme ze všech stran. Potom k masu přidáme jemně nakrájenou cibuli, mírně podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme pod poklicí. Když je maso téměř měkké, šťávu nejprve vysmahneme, potom zaprášíme moukou, opět podlijeme vývarem a dusíme až je maso měkké. Poté závitky vyjmeme a odstraníme z nich jehly nebo párátka. Do šťávy přidáme podle chuti worcesterskou omáčku, hořčici a zalijeme smetanou. Zamícháme a necháme chvilku provařit. Závitky přelijeme omáčkou a podáváme.

 

Příloha: dušená rýže, těstoviny, kompoty, zejména brusinkový

 

Celková doba přípravy cca 2hodiny

4 porce