Závitky podle zelináře
Suroviny:
4 plátky horních stehenních řízků po cca 120 g
1 PL hladké mouky
olej na opékání
2 lžíce plnotučné hořčice
mletý pepř
sůl
1 cibule
1 mrkev
1plátek celeru
1 menší kořen petržele
½ menšího pórku
1 malá cuketa
trochu bílého vína a vývaru na podlití
zakysaná smetana
Na náplň:
1 PL másla
50 g slaniny
2 vejce
1 – 2 nakládané sladkokyselé okurky, sůl, mletý pepř
Postup:
Plátky masa otřeme vlhkou utěrkou, naklepeme je, osolíme, opepříme, tence potřeme hořčicí a pokryjeme připravenou náplní, které dáme jen na ¾ plochy masa. Na vaječnou náplň položíme ½ nebo ¼ nakládané okurky. Pevně svineme a ovážeme nití. Takto připravené závitky obalíme v mouce a ze všech stran zprudka opečeme v rozpáleném oleji. Opečené závitky vyjmeme, do výpeku přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Do tohoto základu vložíme opečené závitky, na ně navršíme všechnu zeleninu nakrájenou na tenké plátky, osolíme a zalijeme vínem. Pod poklicí dusíme doměkka. To trvá cca 25 – 30 minut. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme, odstraníme z něj nitě a uložíme na teplém místě. Měkkou zeleninu rozmixujeme spolu s výpekem. Podle potřeby naředíme vývarem a necháme 3 minuty povařit. Na závěr do omáčky přidáme trochu smetany a promícháme.
Příprava náplně: Na másle orestujeme na drobné kostičky nakrájenou slaninu, a když je opečená do růžova, zalijeme ji rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme, promícháme a vejce necháme ztuhnout.
Příloha: vařené těstoviny, dušená rýže, vařené brambory, kynuté nebo bramborové knedlíky
Celková doba přípravy cca 1 hodina, 4 porce
Jak jste říkala minule o tom letním pozdravu, tak je to pravda. Takže, až Vám příště někdo ze známých řekne:“ Ahoj, nechceš cuketu?“ Klidně přikývněte a s klidným svědomím si ji vezměte. Dnešní recept vám jistě bude dobrou inspirací, jak s tímto rozšířeným plodem našich zahrádek naložíte. Vím, že voušouchy, buchty naslano i nasladko, do kterých se přidává cuketa, jsou velmi dobré. Ale tento recept je jiný, navíc plný vitamínů z použité zeleniny a omáčka je dost hustá i bez mouky. A co se týká na závěr přípravy použité smetany, nemusíte ji do omáčky vmíchat, ale můžete ozdobit každou porci, jak je patrné z fotografie na webových stránkách ČRO Plzeň.