Závitky podle zelináře

26.08.2022 09:52

Suroviny:

4 plátky horních stehenních řízků po cca 120 g

1 PL hladké mouky

olej na opékání

2 lžíce plnotučné hořčice

mletý pepř

sůl

1 cibule

1 mrkev

1plátek celeru

1 menší kořen petržele

½ menšího pórku

1 malá cuketa

trochu bílého vína a vývaru na podlití

zakysaná smetana

Na náplň:

1 PL másla

50 g slaniny

2 vejce

1 – 2 nakládané sladkokyselé okurky, sůl, mletý pepř

 

Postup:

Plátky masa otřeme vlhkou utěrkou, naklepeme je, osolíme, opepříme, tence potřeme hořčicí a pokryjeme připravenou náplní, které dáme jen na  ¾ plochy masa. Na vaječnou náplň položíme ½ nebo ¼ nakládané okurky. Pevně svineme a ovážeme nití. Takto připravené závitky obalíme v mouce a ze všech stran zprudka opečeme v rozpáleném oleji. Opečené závitky vyjmeme, do výpeku přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Do tohoto základu vložíme opečené závitky, na ně navršíme všechnu zeleninu nakrájenou na tenké plátky, osolíme a zalijeme vínem. Pod poklicí dusíme doměkka. To trvá cca 25 – 30 minut. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme, odstraníme z něj nitě a uložíme na teplém místě. Měkkou zeleninu rozmixujeme spolu s výpekem. Podle potřeby naředíme vývarem a necháme 3 minuty povařit. Na závěr do omáčky přidáme trochu smetany a promícháme.

Příprava náplně: Na másle orestujeme na drobné kostičky nakrájenou slaninu, a když je opečená do růžova, zalijeme ji rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme, promícháme a vejce necháme ztuhnout.

Příloha: vařené těstoviny, dušená rýže, vařené brambory, kynuté nebo bramborové knedlíky

Celková doba přípravy cca 1 hodina, 4 porce

Jak jste říkala minule o tom letním pozdravu, tak je to pravda. Takže, až Vám příště někdo ze známých řekne:“ Ahoj, nechceš cuketu?“ Klidně přikývněte a s klidným svědomím si ji vezměte. Dnešní recept vám jistě bude dobrou inspirací, jak s tímto rozšířeným plodem našich zahrádek naložíte. Vím, že voušouchy, buchty naslano i nasladko, do kterých se přidává cuketa, jsou velmi dobré. Ale tento recept je jiný, navíc plný vitamínů z použité zeleniny a omáčka je dost hustá i bez mouky. A co se týká na závěr přípravy použité smetany, nemusíte ji do omáčky vmíchat, ale můžete ozdobit každou porci, jak je patrné z fotografie na webových stránkách ČRO Plzeň.