Zapékané bramborové noky
Suroviny:
Na těsto:
600 g ve slupce vařených brambor
1 PL másla nebo rostlinného tuku
2 žloutky
40 g strouhaného sýra
120 g hrubé mouky
1 PL bramborového škrobu
špetka strouhaného muškátového oříšku, sůl
hrst najemno nasekaných oblíbených čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, libeček, majoránka, tymián,…..)
Na zapečení:
100 g šunky nebo šunkového salámu
70 g strouhaného sýra
50 ml sladké smetany
Postup: Předem uvařené brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme změklé máslo nebo rostlinný tuk, žloutky, mouku, muškátový oříšek, bramborový škrob, nastrouhaný tvrdý sýr, najemno nasekané oblíbené bylinky, osolíme a propracujeme lehké měkké těsto. Buď lžící, nebo rukou vytvarujeme noky, které uvaříme v mírně osolené vodě. Doba varu je velmi krátká, jakmile noky vyplavou, jsou uvařené. Necháme je okapat. Pak je naskládáme do máslem vymazané zapékací mísy nebo pekáče, posypeme na drobné nudličky nakrájenou šunkou a nahrubo nastrouhaným sýrem. Pokropíme smetanou a ve vyhřátí troubě zapečeme do zlatavého zabarvení.
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny
3 porce
Troufnu si tvrdit, že česká kuchyně má nejvíce „bramborových“ receptů ze všech známých kuchyní. Brambory dovedeme připravit naslano, nasladko, máme rádi smažené, vařené, pečené, připravujeme kaše či pyré. Dnešní recept by mohl svým názvem zavonět Itálií, ale věřte, že jde o ryze český recept. K uvedenému receptu bych ještě ráda podotkla, že množství mouky je uvedeno orientačně. Podle typu brambor a velikosti žloutků se může trochu různit.