Zapečený květák se smetanou a sýrem
Zapečený květák se smetanou a sýrem recept na 21. 7. 2023
Suroviny:
1 větší květák
100 g nastrouhaného tvrdého sýra
200 ml zakysané smetany
3 vejce
1 – 2 sroužky česnek
sůl, mletý pepř
Na vymazání a vysypání:
máslo a strouhanka
Postup:
Květák zbavíme listů, očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Takto připravený položíme na dno pařáku a ten postavíme na nádobu s vařící vodou. V páře vaříme cca 15 – 20 minut. Míru provařenosti kontrolujeme, květák nesmí být rozvařený, aby se nerozpadal.
Zapékací misku vymastíme máslem a vysypeme strouhankou, vložíme do ní připravený květák, který můžeme ponecha v celku nebo ho rozebereme na růžičky a zalijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce, přimíchali strouhaný sýr, prolisovaný česnek a podle chuti směs osolili a opepřili. Ve vyhřáté troubě pečeme při 180°C asi 15 – 20 minut do zlatavého zabarvení.
Poznámka: Květák uvařený v parním systému si zachovává více živin a aróma.
Příloha:
vařené brambory sypané pažitkou nebo perželkou, šťouchané brambory, saláty z čerstvé zeleniny
Celková doba přípravy cca 1 hodina
4 porce
Květák je velmi oblíbená zelenina, kterou můžeme sice mít k dispozici během celého roku, ale ruku na srdce, nejlepší květák má právě nyní sezónu. Využijme tedy příležitost a dopřejme si květák pokaždé na jiný zpsob, pokaždé jinak.