Zapečený květák se smetanou a sýrem

21.07.2023 09:20

Zapečený květák se smetanou a sýrem  recept na 21. 7. 2023


 

Suroviny:

1 větší květák

100 g nastrouhaného tvrdého sýra

200 ml zakysané smetany

3 vejce

1 – 2 sroužky česnek

sůl, mletý pepř

Na vymazání a vysypání:

máslo a strouhanka

 

Postup:

Květák zbavíme listů, očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Takto připravený položíme na dno pařáku a ten postavíme na nádobu s vařící vodou. V páře vaříme cca 15 – 20 minut. Míru provařenosti kontrolujeme, květák nesmí být rozvařený, aby se nerozpadal.

Zapékací misku vymastíme máslem a vysypeme strouhankou, vložíme do ní připravený květák, který můžeme ponecha v celku nebo ho rozebereme na růžičky a zalijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce, přimíchali strouhaný sýr, prolisovaný česnek a podle chuti směs osolili a opepřili. Ve vyhřáté troubě pečeme při 180°C asi 15 – 20 minut do zlatavého zabarvení.

Poznámka: Květák uvařený v parním systému si zachovává více živin a aróma.

Příloha:

vařené brambory sypané pažitkou nebo perželkou, šťouchané brambory, saláty z čerstvé zeleniny

 

Celková doba přípravy cca 1 hodina

4 porce

 

 Květák je velmi oblíbená zelenina, kterou můžeme sice mít k dispozici během celého roku, ale ruku na srdce, nejlepší květák má právě nyní sezónu. Využijme tedy příležitost a dopřejme si květák pokaždé na jiný zpsob, pokaždé jinak.