Zapečené zelí
Suroviny:
1 menší hlávka zelí (cca 1 kg)
2 cibule
1 lžička cukru
1 lžička octa
1 lžička kmínu
250 g anglické slaniny (zbytky pečeně, uzenin, …)
4 velké brambory
1 lžička mleté sladké papriky
2 dl 12% smetany
sůl, olej na potření pekáče
Postup:
Očištěnou a poškozených listů zbavenou hlávku zelí jemně nakrájíme nebo nakrouháme, oloupanou cibuli nakrájíme na plátky. Osolíme, okmínujeme, přidáme cukr a ocet a rukama dobře promačkáme, aby zelí změklo a pustilo trochu šťávy. Oloupané syrové brambory nakrájíme na přiměřeně velké kostky, lehce je poprášíme paprikou, osolíme a promícháme. Spolu s nakrájenou slaninou přidáme k zelí, opět promícháme a vložíme do lehce olejem vymaštěného pekáče nebo zapékací mísy. Zalijeme smetanou a pod poklicí pečeme v troubě při cca 170°C 40 minut. Pak poklici sundáme a zapékáme ještě dalších 10 minut, jen co povrch lehce „chytne barvu.“
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny
4 porce
Minule jsem posluchače trochu nachytala, když uvedený recept zněl Hlávka zelí z kynutého těsta a o zelí v něm vůbec nešlo. Slíbila jsem, že tento týden, už bez legrácek, zelnou hlávku připravím. Se zelím se dají dělat kouzla. Jak v surovinách uvádím, místo slaniny se mohou spotřebovat třeba zbytky masa nebo ho můžeme úplně vypustit. I tak jde o výborné jídlo, v tom případě pak vhodné i pro vegetariány.
No a kdy by neměl při ruce hlávku zelí, ale měl zelí kysané, klidně a s úspěchem ho použijte, jde o variantu, které ta záměna nebude na škodu.